Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší herec, ktorého nám zobrala rakovina: Posledné prianie pred smrťou

Peter Rašev Zobraziť galériu (9)
Peter Rašev (Zdroj: RTVS)

KOŠICE - Dnes by mal 69 rokov, osud mu však doprial dožiť sa iba 55. Herec Peter Rašev bojoval s rakovinou pľúc a zistili mu aj nádor na mozgu. Pred smrťou si stihol splniť aspoň jedno životné prianie po boku milovanej manželky.

Peter Rašev sa narodil 6. augusta 1952 v Prešove v mnohodetnej rodine. Mal sedem bratov a sestru -dvojča. Ako jediný z nich sa vydal na umeleckú dráhu. Po skončení strednej školy začínal ako elév v operete prešovského Divadla Jonáša Záborského a keď ho na druhý pokus prijali na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, školu skončil ako talentovaný študent s červeným diplomom. V roku 1978 nastúpil spolu s manželkou Ľubou Blaškovičovou do Štátneho divadla v Košiciach, kde s menšími prestávkami pôsobil až do nástupu na invalidný dôchodok.

Peter Rašev a Zdena Studenková
Zobraziť galériu (9)
Peter Rašev a Zdena Studenková  (Zdroj: RTVS)

V posledných rokoch bol tiež dramatickým autorom viacerých divadelných hier, ktoré uviedlo košické Staromestské divadlo. Po diagnostikovaní zákernej choroby pracoval už iba ako režisér v dabingu a aj za túto prácu získal profesionálne ocenenie.

On sám kedysi nahovoril napríklad Michaela Douglasa v seriáli V uliciach San Francisca, Morgana Freemana v Drvivom dopade, či Anthonyho Hopkinsa v Amistade. 

Peter Rašev a Jana Hubinská v seriáli Rodinné tajomstvá
Zobraziť galériu (9)
Peter Rašev a Jana Hubinská v seriáli Rodinné tajomstvá  (Zdroj: RTVS)

Herca trápila rakovina pľúc i nádor na mozgu. Bol však bojovník a zastrájal sa, že ťažkú chorobu porazí. Hoci ho vo februári 2008 hospitalizovali pre kolaps, po ktorom skončil v umelom spánku, o pár mesiacov sa cítil naozaj dobre. A aj keď mu to lekári neodporúčali, s manželkou sa vybral do Ríma osláviť 30. výročie svadby. 

Splnil si tak svoje posledné prianie. „Vždy som chcel vidieť večné mesto. Som rád, že sa mi ten sen splnil,“ povedal po výlete pre Plusku. V júni 2008 však vydýchol naposledy. V spánku, tak, ako si to sám želal. 

Ďalší herec, ktorého nám
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Peter Rašev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu