Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rozprávkový mág Walt Disney: Kvôli tomuto nemali jeho hrdinovia matky!

Walt Disney Zobraziť galériu (6)
Walt Disney (Zdroj: profimedia.sk)

LOS ANGELES - Keď sa povie Walt Disney, mnohým ľuďom sa objaví úsmev na tvári. Americký filmový producent, režisér, scenárista a animátor im totiž spríjemnil detstvo svojimi krásnymi rozprávkami. Držiteľ mnohých ocenení však 15. decembra 1966 odišiel z tohto sveta, keď prehral svoj boj s rakovinou. Čo všetko by ste o tejto osobnosti mali vedieť?

Walter Elias Disney, známy po celom svete skôr ako Walt Disney, sa narodil 5. decembra 1901. Spoločne s troma bratmi a sestrou vyrastali na farme v Missouri. Už v skorom veku sa u neho prejavil talent na kreslenie. Otec však pre jeho vášeň nemal pochopenie a v kreslení nevidel žiadnu perspektívu. 

Keď mal Walter 16 rokov odišiel z domu. Chcel ísť bojovať do prvej svetovej vojny, avšak bol mladý, tak sa aspoň pridal k Červenému krížu. V roku 1919 sa vrátil domov. Kvôli neustálym sporom s otcom sa ale rozhodol, že sa postaví na vlastné nohy.   

Walt Disney
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: orf)

S kamarátom Ubbe Iwerksom si založil svoju prvú spoločnosť. Netrvalo ale dlho a zbankrotovali. V roku 1923 sa dvojica talentovaných mladíkov vybrala do Hollywoodu, kde spolu aj s Waltovým bratom Royom založili Disney Brothers Studio. O dva roky neskôr sa Walt oženil s Lilian Bounds, s ktorou mal dve dcéry. 

V roku 1928 uzrela svetlo sveta postavička Mickeyho Mousa. O tom, ako veľmi je dnes obľúbená, netreba veľa hovoriť. Zaujímavé je, že slávny myšiak sa mal spočiatku volať Mortimer. Umelcova manželka však namietala, že to znie až príliš pompézne a vznešene. 

Walt Disney
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: orf)

Disneymu dnes vďačíme aj za mnohé iné animované postavičky. Spomenúť možno aj Minnie, Káčera Donalda, či Goofyho a Pluta. 

Koncom roka 1937 sa konala slávnostná premiéra celovečerného animovaného filmu Snehulienka a sedem trpaslíkov. Keď sa Disney do tohto projektu púšťal, viacerí ho označovali za blázna. Avšak investícia sa mu ozaj vyplatila. Odmenou mu bola soška Oscara, ku ktorej dostal aj sedem sošiek v trpasličej veľkosti.  

Začiatkom 40. rokov kúpil Walt svojim rodičom dom, z ktorého sa ale jeho milovaná mama dlho netešila. Nasťahovali sa doň deň predtým, ako mala byť opravená netesniaca rúra. Gazdiná ich našla ráno v bezvedomí a priotrávených. Disneyho mamu už lekári nezachránili. 

Hovorí sa, že Walt si jej smrť veľmi vyčítal. Viacerí sa dokonca nazdávajú, že aj preto boli jeho hrdinovia často sirotami alebo vyrastali bez mamy. 

Spoločnosť Walta Disneyho má na svedomí i ďalšie animované filmy ako Pinocchio, Dumbo, Bambi, či Kniha džunglí. Za zmienku stoja aj knihy a časopisy, ktoré vychádzali v miliónoch výtlačkov zhruba v 30 krajinách. V 50. rokoch začal Disney aj s hranými filmami - Mary Poppins a Príbeh Robina Hooda.

Disneyho obrovskou túžbou bolo postaviť akýsi rozprávkový svet. To sa mu aj podarilo, keď v roku 1995 otvorili v Kalifornii zábavný park Disneyland. Dnes funguje ďalších päť, a to na Floride, v Paríži, Tokiu, Hong Kongu a aj v Šanghaji.  

Walt Disney
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: orf)

Disneyland
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V roku 1966 bola talentovanému umelcovi diagnostikovaná rakovina pľúc, následkami ktorej aj 15. decembra 1966 ako 65-ročný zomrel.    

Viac o téme: Wald Disney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu