Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenka prenikla na Pražský hrad: Muža k svadbe doslova dokopala, odpustila aj neveru

Lívia Klausová Zobraziť galériu (4)
Lívia Klausová (Zdroj: SITA)

PRAHA - Keď sa českým prezidentom stal Václav Klaus, priviedol si na Pražský hrad svoju manželku Líviu, ktorá je pôvodom Slovenka. Svadbu iniciovala práve ona a svojho muža sa nevzdala ani po jeho neverách.

Lívia Klausová sa narodila 10. novembra 1943 v Bratislave ako Lívia Mištinová. Štúdium ju zavialo do Prahy, kde vyštudovala zahraničný obchod, okrem toho má diplom aj z Luxemburska a študovala tiež v Holandsku. 

Slovenka prenikla na Pražský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív LK/kniha Smútkom neobťažujem )

Práve počas štúdia v Prahe spoznala Václava Klausa. Z jej strany to vraj bola láska na prvý pohľad, zaujal ju aj dlhými vlasmi, ktoré vtedy nosil. Hoci sa okolo neho vraj točilo veľa dievčat, vybral si práve ju. Ako ale Lívia priznala vo svojej knihe Smútkom neobťažujem, do svadby sa neskôr vôbec nehrnul. 

Mladá Slovenka tak vzala veci do vlastných rúk. „Vašek práve išiel s basketbalom na športový zájazd do Egypta a ja som mu pred odchodom povedala: Tam majú lacnejšie zlato, privez prstienky! Trochu sa vykrúcal, tak som ho strašila a povedala mu: Keď prstienky neprivezieš, vezmem si doktora Jaroša. Prstienky priviezol,” prezradila Klausová v knihe rozhovorov. Vzali sa v roku 1968. 

Slovenka prenikla na Pražský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív LK/kniha Smútkom neobťažujem )

V roku 2003 sa Václav Klaus stal prezidentom Českej republiky a Lívia verne stála po jeho boku. V médiách sa občas objavili správy o jeho neverách, no manželia svoj zväzok nikdy neukončili. Túto tému neobišla spomínaná kniha. A Lívia netajila, že nevera ju zabolela. „Je sklamaním dôvery. Je to proste taká krivda,” povedala. Ako ale dodala, nikdy o rozvode neuvažovala. 

Slovenka prenikla na Pražský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Lívia Klausová pôsobila v Ekonomickom ústave ČSAV, neskôr bola výkonnou tajomníčkou Českej spoločnosti ekonomickej. Tento rok na jar ukončila svoje niekoľkomesačné pôsobenie na poste veľvyslankyne Česka na Slovensku. 

Viac o téme: Lívia Klausová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu