Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Srdcervúci odkaz oslávenca Kaliňáka manželke: Bez teba by som to nikdy nezvládol

Manželia Kaliňákovci Zobraziť galériu (6)
Manželia Kaliňákovci (Zdroj: FB / Robert Kaliňák)

BRATISLAVA – Otec, manžel, fotograf, rybár, saxofonista a politik. To o sebe tvrdí súčasný smerácky poslanec Robert Kaliňák, ktorý musel v posledných mesiacoch čeliť najťažšej politickej situácii a nakoniec odstúpil z postu ministra vnútra. Prečítajte si viac o kariére muža, ktorý dnes oslavuje 47 rokov.

Kaliňák sa narodil 11. mája 1971 v Bratislave do rodiny námorníka a učiteľky. V roku 1995 ukončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, neskôr absolvoval aj postgraduálne štúdium, ktoré sa týkalo obchodného práva. Za sebou má aj advokátske skúšky a bol aj členom Slovenskej advokátskej komory. Ešte pred vstupom do politiky bol Kaliňák činný ako podnikateľ.

Politik má so svojou ženou Zuzanou, s ktorou sa zobrali pred desiatimi rokmi, dve deti - staršieho syna Andreja a mladšieho Juraja. Samotnej manželke dnes venoval na Facebooku emotívny odkaz.

„Presne pred desiatimi rokmi sme moju narodeninovú oslavu zmenili, na prekvapenie všetkých pozvaných, na svadbu. Ďakujem Ti Zuzka, že stojíš pri mne stále, v dobrom aj zlom. Bez Tvojej podpory a tolerancie by som politiku a všetko čo prináša, nikdy nezvládol," odkázal.

Robert Kaliňák si užíva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Robert Kaliňák)

Robert Kaliňák s rodinou - Foto: FB / Robert Kaliňák

Trojnásobný minister vnútra

Jeden zo zakladajúcich členov Smeru počas svojej politickej kariéry pôsobil v množstve výborov a funkcií. Od roku 2006 do roku 2010 bol prvýkrát podpredsedom vlády a ministrom vnútra SR.

V rokoch 2010 až 2012 bol poslancom bratislavského mestského zastupiteľstva. V tých istých rokoch bol aj predsedom Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS i členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Robert Kaliňák v parlamente
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

Robert Kaliňák - Foto: Topky.sk

Obdobie týchto rokov sa tiež viaže ku Kaliňákovi ako členovi Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení NATO. Od roku 2012 do roku 2016 bol tiež podpredsedom vlády a druhýkrát ministrom vnútra SR.

Hedviga Malinová a Kovošrot

Kaliňákovu kariéru lemovalo aj množstvo káuz. Prvou z nich bol Kovošrot – ten získala firma, ktorú vtedy vlastnil Kaliňák a bol jej konateľom, za podozrivo nízku cenu (25 miliónov korún), hoci iná firma za ňu ponúkala o päť miliónov viac.

Veľkou škvrnou na jeho resumé je aj prípad študentky Hedvigy Malinovej z roku 2006. Študentka vtedy tvrdila, že ju v nitrianskom parku napadli dvaja muži za to, že telefonovala po maďarsky. Kaliňák s Ficom neskôr uviedli, že Malinová si prípad vymyslela, žene sa však neskôr ospravedlnila Radičovej vláda a pristúpila k dohode pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Robert Kaliňák s mamkou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Robert Kaliňák)

Robert Kaliňák s mamou - Foto: FB / Robert Kaliňák

Kauza výbušnina v kufri a Bašternák

Počas jeho pôsobenia vo funkcii ministra vnútra museli riešiť aj ďalšie zamotané situácie, ako výbušninu v kufri smerujúcom do Írska, ktorú tam cvične umiestnili pyrotechnici, policajnú streľbu na auto plné študentov, kauzu tunelovania Vojenskej spravodajskej služby za prvej vlády Roberta Fica či kauzu Plachtince.

Po voľbách v roku 2016 sa prevalila ďalšia kauza. Médiá informovali o podozrivých vratkách, ktoré Slovensko malo vyplatiť firme podnikateľa Ladislava Bašternáka. Kaliňák mal s Bašternákom obchodný vzťah, ktorý však dlho tajil. 

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu