Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Teror v Barcelone: Dodávka vpálila do davu ľudí, 13 mŕtvych!

Ľudia po teroristickom útoku Zobraziť galériu (20)
Ľudia po teroristickom útoku (Zdroj: SITA/AP Photo/Oriol Duran)

BARCELONA - Katalánska metropola v pozore! Na najznámejšej obchodnej ulici Barcelony vrazila biela dodávka do ľudí, počet mŕtvych stúpa. Vodič ušiel pešo z miesta činu. Objavili sa aj správy o rukojemníckej dráme v jednej z tamojších reštaurácií. Polícia už údajne zadržala prvého útočníka.

- Krátko po piatej hodine mala biela dodávka vraziť do davu chodcov na križovatke, potom pokračovala po pešej zóne na ulici La Rambla v Barcelone.

- Nakoniec skončila v novinovom stánku

- Podľa najaktuálnejších informácií po útoku zomrelo 13 ľudí a najmenej 100 sa zranilo, z toho 16 vážne.

- Polícia už zatkla dvoch ľudí. Medzičasom potvrdila, že išlo o teroristický útok.

SITUÁCIU SME SLEDOVALI ONLINE

00:25 Online prenos sme ukončili.

00:20 Podľa policajtov išlo o teroristický útok s cieľom zabiť čo najviac ľudí. Vodič dodávky unikol pešo a nepredpokladá sa, že by bol ozbrojený.

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

23:59 Katalánsky činiteľ citovaný agentúrou AP informoval, že na počesť obetí barcelonského útoku vyhlásili trojdňové obdobie smútku. 

23:55 Medzi mŕtvymi by mali byť minimálne traja občania Nemecka (zdroj televízia ZDF) a jeden Belgičan, ako tvrdí belgický zástupca premiéra Didier Reynders.

23:45 Katalánska polícia spája útoka v Las Ramblas s výbuchom v jednom z domov v meste Alcanar, ktorá sa udiala ráno. Zomrela jedna osoba a niekoľko sa zranilo.

23:30 Ani jeden z dvoch zadržaných mžov nebol vodičom dodávky, tvrdí polícia. Informácie o tom, kde sa nachádza, sú stále nejasné. 

23:10 Driss Oukabir sa podľa nových správ mal odovzdať do rúky polície po tom, čo jeho fotografia kolovala internetom a médiami. Tvrdí, že jeho dokumenty boli ukradnuté a útoku sa nezúčastnil. Čaká sa na potvrdenie týchto informácií. 

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA / Manu Fernandez)

23:02 Pápež František sledoval - podľa hovorcu Vatikánu Grega Burkeho - udalosti v Barcelone so znepokojením, modlí sa za obete tohto atentátu a chcel by celému španielskemu ľudu vyjadriť svoju blízkosť. Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila spoluúčasť všetkým, ktorých sa útok dotkol.

22:54 Útok odsúdil aj ruský prezident Vladimir Putin. Tvrdí, že je to brutálny a cynický zločin proti mierumilovným občanom. Tiež vyjadril pripravenosť na spoločný boj proti medzinárodnému terorizmu.

22:45Isté je iba jedno, že k ďalším útokom určite dôjde, napriek snahám bezpečnostných útvarov štátov, bojujúcich voči islamistickému terorizmu. Nie je v ich silách, aby každý útok včas odhalili a zlikvidovali ho v štádiu prípravy," povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

22:30 Podozrivý Driss Oukabir má 28 rokov, podľa informácií denníka The Guardian mal byť prvou zatknutou osobou. Španielske noviny ABC tvrdia, že už mal problémy s políciou, avšak to bolo kvôli obvineniam z domáceho násilia. Podľa El País strávil istý čas vo väzení vo Figueres, odkiaľ ho v roku 2012 prepustili.

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

22:15 Radnica mesta ohlásila, že si obete útoku uctia v Barcelone v piatok na poludnie minútou ticha.

22:05 „To, čo sa odohralo v Barcelone, je mimoriadna tragédia. Opäť umierajú nevinní ľudia. Aj dnešný deň potvrdzuje, že bezpečnosť pre občanov EÚ je najväčšou výzvou, ktorej čelíme. Úprimnú sústrasť všetkým blízkym obetí tohto ohavného činu," napísal minister vnútra Robert Kaliňák.

21:47 Sekcia pre turistický ruch na radnici v Barcelone dnes ponúkla ubytovanie tým turistom, ktorých hotely alebo prenajaté byty sa nachádzajú v okolí ulice La Rambla, kde dnes auto vrážalo do ľudí. 

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Oriol Duran)

21:36 K teroristickému útoku v Barcelone sa prihlásila organizácia Daeš. Oznámila to agentúra AMAKO, ktorú islamisti využívajú ako svoje médium. Išlo by zrejme o prvý teroristický útok spáchaný v Španielsku, ku ktorému sa táto skupina hlási. Organizácia však berie za svoje v podstate všetky incidenty podobného druhu páchaných v posledných rokoch.

21:30 Podľa katalánskej vlády došlo k zatknutiam dvoch podozrivých osôb. Osemdesiat ľudí bolo ošetrených, z toho šestnásť vážne.

21:20 Vinníci musia byť potrestaní, poukazuje zase na Twitteri minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. O život prišli podľa neho nevinní, pozostalým obetí vyjadril solidaritu.

21:10 Španielsky premiér Mariano Rajoy prerušil dovolenku a je na ceste do Barcelony. S vedením Katalánska komunikuje od začiatku útoku.

20:55 Kondoloval už aj prezident Andrej Kiska.

20:39 Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril sústrasť príbuzným a priateľom obetí, španielskemu premiérovi Rajoyovi a španielskemu ľudu. Osobitne vyzdvihol prácu záchranárov a príslušníkov bezpečnostných zložiek. 

20:34 Zranení sú údajne aj traja policajti, ktorí boli na výjazdovej komunikácii z Barcelony. Jeden z nich sa pokúšal na kontrolnom stanovišti zastaviť biele vozidlo typu Ford Focus, ktorého posádka začala strieľať na mužov zákona. Muža mali policajti zastreliť.

20:26 Katalánsky minister vnútra Joaquim Forn potvrdil 13 mŕtvych a 50 zranených.

Joaqim Forn, katalánsky minister
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter / Joaqim Forn)

20:20 Podozrivý Driss Oukabir si vozidlo mal prenajať v katalánskom mestečku Santa Perpetua de la Mogada. Muž severoafrického pôvodu je z Marseille, ale žije v španielskej Girone. Svedkovia však hovorili o tom, že za volantom dodávky sedel dvadsiatnik.

20:15 Katalánska polícia potvrdila zatknutie muža, ktorý je spájaný s útokom dodávky. V bare podľa nej nie je nikto zabarikádovaný.

20:08 Útok odsúdil už aj americký prezident Donald Trump a prisľúbil pomoc. „Buďte húževnatí a silní, máme vás radi!" odkázal do Španielska.

20:01 „Počul som výkriky, potom kolíziu a potom už iba dav, ako sa rozchádza a dodávku, ktorá si to razila stredom Ramblas, a okamžite som vedel, že ide o teroristický útok alebo niečo také," povedal jeden zo svedkov podľa portálu The Guardian. 

19:56 „Strašný útok v Barcelone" odsúdil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Súčasne nezabudol pripomenúť, že je myšlienkami so všetkými, ktorých sa útok týka.

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

19:50 Podľa najnovších informácií polícia zadržala jedného z podozrivých. Tvrdí to verejnoprávna RTVE.

19:46 Predseda španielskej vlády Mariano Rajoy je po dnešných udalostiach v Barcelone v stálom kontakte s vedúcimi predstaviteľmi Katalánska. Španielsky premiér súčasne na jednej zo sociálnych sietí zdôraznil prioritný význam starostlivosti o zranených po teroristickom útoku a uľahčenia práce bezpečnostných zložiek.

19:40 „Sme zronení z útoku na naše mesto. Všetky naše myšlienky sú s obeťami, ich rodinami a ľuďmi z Barcelony," vyjadril sa na Twitteri miestny legendárny klub FC Barcelona.

19:36 Premiér Robert Fico Španielsku vyjadril úprimnú sústrasť.

19:32 Svedectvo poskytla aj Eva Bendová, Češka, ktorá žije v katalánskej metropole. „Ľudia utekali do bočných uličiek všade. My sme boli 200 až 250 metrov v bočnej uličke od Las Ramblas. Počuli sme majáky, políciu, ľudia utekali v panike, jednoducho zobrali deti do náručí," povedala pre televíziu Prima.

19:30 Polícia identifikovala jedného z podozrivých z útoku. Podľa El País by ním mal byť Driss Oukabir, ktorý si dodávku prenajal.

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: twitter.com/El País)

19:26 „Najhorší zážitok v živote! Utekali sme s masou ľudí po La Ramble! Desivé," píše Slovenka Jaroslava.

19:20 Ako informoval hovorca ministerstva zahraničia Peter Susko, ministerstvo zatiaľ nekontaktoval so žiadosťou o pomoc žiaden slovenský občan. O tom, či sú medzi obeťami útoku aj Slováci, zatiaľ nemá ministerstvo žiadne informácie.

19:15 Katalánska polícia oficiálne potvrdila iba jednu obeť a 32 zranených, z toho však desať ťažko.

19:12 Polícia pátra po 170 cm vysokom mužovi v bielej košeli s modrými pruhmi.

19:08 Druhá dodávka bola podľa nepotvrdených informácií lokalizovaná v meste Vic, ktoré je 80 kilometrov severne od Barcelony.

19:05 „Teroristický útok potvrdený," vyjadrila sa katalánska polícia na Twitteri. 

19:03 Takto vyzerá cesta, ktorú prešla smrtiaca dodávka.

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: twitter.com)

19:00 Výzva aj pre Slovákov. Facebook spustil funkciu Safety Check, ktorú používa pri teroristických útokoch či prírodných katastrofách. Ak sa nachádzate v Barcelone, dajte vedieť, že ste v poriadku!

18:57 Polícia údajne vyjednáva s útočníkmi v reštaurácii.

18:54 Vnútri dodávky sa podľa rádia Cadena Ser našiel španielsky preukaz totožnosti s arabským menom, tvrdí The Guardian.

18:50 Počet mŕtvych podľa najnovších informácií stúpol na trinásť.

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

18:46 Polícia hľadá aj druhú dodávku, má ísť o biely FIAT.

18:44 Útočníci podľa katalánskej TV Canal 3/24 obsadili reštauráciu Luna d'Istanbul. Informáciu 

18:40 Katalánske záchranárske zložky odporúčajú ľuďom používať sociálne siete, aby kontaktovali svojich blízkych, že sú v poriadku. Telefónne linky sú totiž preťažené.

18:37 Polícia potvrdila obete, stále hľadá vodiča dodávky.

18:35 Polícia vyzvala verejnosť, aby na sociálnych sieťach nezverejňovala zábery z dejiska udalosti. V Barcelone sú uzavreté aj stanice metra.

18:30 Podľa najnovších správ sú dvaja ľudia mŕtvi, 25 je zranených.

18:26 Okolie dejiska útoku, ktorého pozadie vyšetrujú príslušníci bezpečnostných zložiek, je uzavreté. Zasahuje tam množstvo záchranárov. Už skôr polícia vyzvala majiteľov obchodov a reštaurácií v okolí vrátane námestia Plaza de Catalunya, aby dočasne uzavreli svoje prevádzky.

18:23 Dvaja ozbrojení muži údajne už po útoku vtrhli do istej tureckej reštaurácie. Ozbrojenci sa podľa internetového vydania denníka El País v podniku zabarikádovali aj s rukojemníkmi. Viac podrobností o tejto udalosti zatiaľ nie je k dispozícii.

18:20 Podľa internetového vydania El Periódico hlásili z jedného z barcelonských trhovísk nešpecifikovanú streľbu.

VIDEO NEVHODNÉ PRE SLABÉ POVAHY A DETI

 

VIDEO Teror v Barcelone:
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter.com/Zonetacts_Chats‏)

Viac o téme: Teroristický útokBarcelona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu