Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Ide do tuhého: Opozícia chce hlavu Richtera, SNS môže byť katom aj vlády

Peter Pellegrini, Robert Fico, Peter Kažimír a Ján Richter
Peter Pellegrini, Robert Fico, Peter Kažimír a Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Položí vládu SNS? Opozícia má dosť podpisov na to, aby odvolávala ministra práce Jána Richtera. V prípade, že by Fico s Dankom nenašli spoločnú reč, opozičníci by sa mohli spoliehať aj na hlasy národniarov.

Richter bude čeliť odvolávaniu pre kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, pri ktorej podľa opozície zlyhal. "Bez ohľadu na to, aké podmienky pre odvolanie členov vládneho kabinetu stanovil premiér, sme presvedčení, že Richter nekompetentným riadením ministerstva práce systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a vzhľadom na jeho doterajšie pôsobenie toto ohrozenie bude pretrvávať, pokiaľ zo svojej funkcie nebude odvolaný," skonštatovala na dnešnej tlačovej konferencii poslankyňa Natália Blahová (SaS).

Opozícia už má dosť hlasov a chce Richterovu hlavu, kvôli pochybeniam v kauze Čistý deň.

Robert Fico, Ján Richter

Opozícia dnes doručí do parlamentu návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Pokúsi sa na nej už druhýkrát odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Návrh podáva spoločne strana SaS s hnutiami OĽaNO a Sme rodina.

Podľa poslankyne Anny Verešovej (OĽaNO) Richter zlyhal v tej najdôležitejšej úlohe, akú mal, a tou je ochrana detí. "Podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí mal konať ihneď, ako sa dozvie, že je nejaké podozrenie zo zneužitia detí alebo podozrenia z ohrozenia ich zdravia. Minister Richter znáša celú zodpovednosť za všetky zlyhania, za konania či nekonania, za zakrývanie systémových chýb, ktoré spôsobili nezvratné škody na zdraví a dobrom vývine detí," podotkla v súvislosti s kauzou Čistý deň Verešová.

SNS: Fico by mal vyvodiť zodpovednosť aj voči Richterovi

Premiér Robert Fico by mal vyvodiť zodpovednosť aj voči ministrovi práce Jánovi Richterovi (obaja Smer-SD) rovnako, ako to urobil pri ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nom. SNS), ktorého vyzval na odchod z funkcie a ten skončí k 31. augustu. Nepriamo ho na to vyzvala podpredsedníčka SNS Eva Smolíková.

"Sme presvedčení, že premiér by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne ako tomu bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávaní vo funkcii ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy 'Čistý deň'," uviedla v stanovisku. Národniari podľa vlastných slov nečakali, že práve tento minister stojí strane Smer-SD aj za pád vlády a za rozpad súčasnej koalície.

Maďarič: Ak národniari potopia Richtera, vláda končí

Podpredseda Smeru-SD Mareka Maďariča sa nechal počuť, že "vo všeobecnosti platí, ak by ktorákoľvek koaličná strana zahlasovala za pád člena vlády, tak je to koniec koalície".

U smerákov má Richter podporu

Ján Richter má plnú podporu predsedu strany, vedenia a ostatných štruktúr politickej strany Smer–SD, dosahuje historické výsledky pri riadení ministerstva práce a preto je principiálnym záujmom strany SMER–SD jeho pokračovanie vo výkone funkcie ministra práce.

Viac o téme: Robert FicoJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu