Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Spis o únose Michala Kováča ml. je už na súde! Lexov osud je vo hviezdach

Ivan Lexa
Ivan Lexa (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda senátu na Okresnom súde Bratislava III, ktorému po zrušení Mečiarových amnestií bol pridelený prípad obžalovaného Ivana Lexu a spol., si už trestný spis naštudoval. V súčasnosti ho študujú obvinení a ich advokáti, informoval hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Predseda senátu už požiadal pôvodcov utajovaných listín o prehodnotenie stupňa utajenia. Vďaka tomu sa podarilo znížiť stupeň utajenia spisu z prísne tajné na dôverné. Adamčiak vysvetlil, že obžaloba a značná časť dôkazov je na základe rozhodnutia Krajskej prokuratúry v Bratislave aj naďalej v režime dôverné. Na základe metodického pokynu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sa v súčasnosti robí previerka prísediacich sudcov. Do skončenie tejto previerky nie je možné v spise urobiť akékoľvek rozhodnutie, keďže ide o senátnu trestnú vec, zdôraznil hovorca.

Plénum ústavného súdu na neverejnom rokovaní 31. mája rozhodlo, že parlament prijatím ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií neporušil Ústavu SR. Mečiarove amnestie a aj milosť pre Michala Kováča ml. sú teda zrušené. Národná rada SR prijala uznesenia o ich zrušení 5. apríla. Poslanci uznesenie schválili 129 hlasmi naprieč celým politickým spektrom. V Zbierke zákonov vyšiel nález Ústavného súdu SR k amnestiám 2. júna, stal sa tak účinným. Následne boli veci, ktoré boli pre Mečiarove amnestie v trezore, pridelené sudcom.

Viac o téme: Vladimír MečiarIvan LexaMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu