Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ftáčnik sa kriticky pustil do Freša: Osem rokov znamenalo osem nesplnených sľubov

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Osem rokov Pavla Freša na čele Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) znamenalo osem nesplnených sľubov. Na dnešnej tlačovej konferencii, v prítomnosti súčasného predsedu bratislavského VÚC, to uviedol kandidát na predsedu BSK v novembrových voľbách do orgánov samosprávnych krajov Milan Ftáčnik (nezávislý).

Za nesplnené sľuby označil nezrealizovaný obchvat Pezinka, neopravenú cestu medzi Malackami a Rohožníkom, problémové fungovanie integrovanej dopravy v kraji, nezrealizované sľubované opravy ciest II. a III. triedy, ktoré má kraj v správe, nevyužitie deväťhektárového pozemku v Petržalke, stále chýbajúcu opravu Divadla Aréna i synagógy v Senci. Frešovi Ftáčnik vyčíta i to, že sa venoval i politickým aktivitám a neupriamil pozornosť iba na vedenie samosprávneho kraja. "Toto všetko sú dôvody, prečo BSK nutne potrebuje zmenu na poste predsedu," povedal nezávislý kandidát.

Každý z bodov v krátkosti rozviedol, veľmi kriticky sa postavil najmä k chýbajúcemu pezinskému obchvatu. "Peniaze, ktoré boli na tento projekt alokované v Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP), sa z veľkej časti rozpustili na iné projekty," uviedol Ftáčnik. Projekty integrovanej dopravy v kraji zasa podrobil kritike v súvislosti s chýbajúcou nadväznosťou spojov a neodstránením súbehu autobusov a vlakov.

Na otázku, ako hodnotí aktuálne kroky BSK týkajúce sa niektorých kritizovaných bodov, napríklad prípravy Family Parku na pozemku v Petržalke, verejného obstarávania na rekonštrukciu cesty medzi Malackami a Rohožníkom či výzvy na predkladanie ponúk na rekonštrukciu synagógy v Senci, Ftáčnik odpovedal, že ide iba o naháňanie záležitostí na poslednú chvíľu. "Sú to však zasa len sľuby a napríklad v Rohožníku už tomu neveria, pochybujú o tom, že sa na začiatku budúceho roka začne stavať," uviedol Ftáčnik. "To je lož," reagoval neďaleko stojaci Frešo. "Ja som to počul," nedal sa odbiť Ftáčnik.

Na poste predsedu BSK chce bývalý primátor Bratislavy presadiť niekoľko zmien. Netýkajú sa iba kraja ako celku, Ftáčnik niektoré z nich špecifikuje i pre jednotlivé okresy kraja. Medzi jeho celokrajské vízie patrí zlepšenie integrovanej dopravy – zlepšiť nadväznosť spojov, poskytnúť i mobilnú aplikáciu na nájdenie časovo najkratšej cesty do zvoleného cieľa so zohľadnením reálnych dát o doprave. Chce tiež usmerňovať rozvoj obcí v okolí Bratislavy zmenou územného plánu BSK, ktorý na istý počet obyvateľov predpíše minimálnu občiansku vybavenosť.

Kandidát na nového šéfa kraja chce pripraviť i program aktívneho starnutia zohľadňujúci potreby seniorov i program budovania nájomných bytov. Zlepšovať chce i podmienky na školách. "Takisto chcem presadzovať osobitné finančné zdroje štátu pre rozvoj obcí a miest Bratislavského kraja zohľadňujúce jednak nárast obyvateľov a zároveň i obmedzenú možnosť čerpania eurofondov,“ ohlásil. Vie si predstaviť, že pri týchto snahách využije i synergiu s krokmi hlavného mesta snažiaceho sa presadiť zmenu vo financovaní Bratislavy.

V prípade špecifických cieľov pre jednotlivé okresy má Ftáčnik v prípade Bratislavského okresu ambíciu dohodnúť sa s hlavným mestom na spolupráci pri starostlivosti o cesty. "Som tiež i za rozšírenie diaľnice D1 na štvorpruh s územnou rezervou pre kolektory," uviedol. V Malackom okrese je prioritou cesta Rohožník-Malacky i obchvat Malaciek, kde sa prihovára za využitie existujúcej diaľnice s novou križovatkou Studienka.

V prípade okresu Pezinok vidí hlavnú úlohu v realizácii obchvatu okresného mesta, zasadzuje sa i o podporu a ochranu vinohradníctva. V okrese Senec chce podporiť rozšírenie starej Seneckej cesty i zvýšenie dopravných kapacít v železničnej preprave v smere z Dunajskej Stredy. "Buď rozšírením o druhú koľaj, alebo zvýšením frekvencie spojov," uviedol. Finálny dokument svojho volebného programu predstaví na budúci týždeň.

Okrem Ftáčnika sa o post predsedu BSK bude uchádzať súčasný šéf bratislavského VÚC Pavol Frešo. Svoju kandidatúru oficiálne potvrdil aj poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba, bratislavský mestský poslanec a vicestarosta mestskej časti Jarovce Jozef Uhler a predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov Ľubomír Kolárik.

Tiež spevák, moderátor a podnikateľ Martin Jakubec, líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody Rastislav Blaško, starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto i súčasný poslanec Zastupiteľstva BSK Rudolf Kusý. O post predsedu BSK sa chce uchádzať aj súčasný starosta Vajnôr a zároveň bratislavský mestský poslanec Ján Mrva. Oficiálne to má oznámiť 5. septembra.

Viac o téme: Milan Ftáčnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu