Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rozumie nám umelá inteligencia a dá sa vyrobiť voda?

Na Európskej noci výskumníkov zažijete vždy niečo nové, napríklad minulý rok to boli lietajúce roboty. PR článok
Na Európskej noci výskumníkov zažijete vždy niečo nové, napríklad minulý rok to boli lietajúce roboty. (Zdroj: SOVVA)

Zvedavosť a túžba po poznaní posúvajú každého z nás vpred. Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o umelej inteligencii, ale aj o vode, ktorá je základom života, sa môžete opýtať stoviek vedcov už tento piatok, 29. septembra počas Európskej noci výskumníkov. Tak neváhajte. Vidíme sa v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline a v Poprade.

Už 17. ročník najväčšieho festivalu vedy na Slovensku prinesie mladým, ale aj starším nadšencom vedy jedinečnú možnosť zistiť všetko o umelej inteligencii, ktorá je čoraz viac súčasťou nášho každodenného života. Za každou informáciou, ktorú si napríklad vypýtame od virtuálnych asistentovi ako Siri, Alexa alebo Google asistent stojí umelá inteligencia. „Návštevníci Európskej noci výskumníkov sa budú môcť s vedcami pozhovárať o tom, ako umelá inteligencia funguje, ako čo najlepšie využiť jej potenciálne prínosy, alebo ako zistiť, či si nevymýšľa,“ približuje tohtoročnú tému Ľubomír Bilský, riaditeľ Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity, organizátora Európskej noci výskumníkov.

Ako zistím, či si umelá inteligencia nevymýšľa?

Vodu vnímame ako bežnú súčasť nášho života už od narodenia. Ako vôbec vznikla voda na Zemi? Vieme vodu, ktorá sa stáva v mnohých regiónoch čoraz vzácnejšou, vyrobiť? Aj na tieto otázky prinesie odpoveď Európska noc výskumníkov. „Voda je základ života na našej planéte. Slovensko je krajina bohatá na vodu, či už sú to rieky, potoky, jazerá, či podzemné vody.  Avšak aj my sa už teraz musíme zodpovedne zamýšľať nad tým, ako tento vzácny zdroj zachovať aj pre ďalšie generácie,“ dodáva Ľ. Bilský.

Chceli by ste vidieť simulovaný dážď, alebo si vyskúšať vedecké postupy pri testovaní kvality vody? Tak príďte. V Bratislave budete môcť zažiť dokonca aj náučnú plavbu po Dunaji na lodi Kriváň.

Ako vznikla voda na zemi?

Bohatý sprievodný program tohtoročnej Európskej noci výskumníkov prinesie do piatich miest až 250 vedeckých stánkov a viac ako tisícka vedcov bude pripravených zodpovedať všetky vaše otázky. Pýtajte sa, objavujte a vyskúšajte si napríklad aj programovanie rôznych typov robotov, vrátane mikrorobotov presúvajúcich bunky.

Kde môžete zažiť Európsku noc výskumníkov 2023?

Bratislava, Stará Tržnica, Lab.cafe, V-klub, Loď Kriváň, Centrum vedy AURELIUM, piatok 09:00 – 23:00, program

Banská Bystrica, Europea SC, piatok 09:00 – 21:00, program

Košice, OC Optima, piatok 09:00 – 21:00, program

Žilina, OC Mirage, piatok 09:00 – 21:00, program

Poprad, OC Max, piatok 09:00 – 20:00, program

Európska noc výskumníkov je súčasťou iniciatívy Európskej komisie, v rámci ktorej sa v posledný septembrový piatok podujatie uskutoční súbežne v 25 krajinách a zapojených bude viac ako 300 miest po celej Európe. Cieľom podujatia je zvýšiť povedomie o dôležitosti a prínosoch vedy pre náš každodenný život a motivovať mladých ľudí k záujmu o vedu, techniku a inovácie.

Viac o Európskej noci výskumníkov sa dozviete tu

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu