Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pracovníci informačných kancelárií pre obete trestných činov: Ako sa nestať obeťou podvodu v predvianočnom čase?

Róbert Frimmel PR článok Zobraziť galériu (3)
Róbert Frimmel

V čase pandémie vzrástol počet trestných činov páchaných v on-line prostredí. So zvýšeným počtom klientov, ktorí sa stali obeťami rôznych druhov on-line podvodov, sa stretávajú aj pracovníci informačných kancelárií pre obete trestných činov (informačná kancelária), ktoré zriadilo Ministerstvo vnútra SR v ôsmich krajských a ôsmich okresných mestách na Slovensku. S konkrétnymi prípadmi sa s nami podelili a zároveň odporúčajú, čo v takýchto situáciách treba robiť.

Nakupovanie cez internet využíva množstvo ľudí po celom Slovensku. Je to pohodlnejšie a v súčasnosti aj oveľa rýchlejšie. Na bežného a nepripraveného spotrebiteľa, ale aj predávajúceho však môžu čakať negatíva v podobe „vybielenia“ bankového účtu či nedodania správneho tovaru, prípadne dodania tovaru nezodpovedajúceho prezentovanej kvalite.

Podľa koordinátora na regionálnej úrovni pôsobiaceho v Informačnej kancelárii Trnava Róberta Frimmela, v súčasnosti pribúdajú klienti, ktorí sa stali obeťou podvodu a s požiadavkou o pomoc, ako ďalej konať, oslovujú informačné kancelárie: „Je nevyhnutné, aby si ľudia pri on-line nákupoch dávali pozor a riadili sa istými princípmi. Ide napríklad o vyhľadanie si všetkých informácií o predajcovi – sídlo, všeobecné obchodné podmienky a i. Kupujúci by sa mal zamerať na povinnosti predávajúceho a platbu on-line využiť iba pri overených predajcoch. Mal by zvýšiť opatrnosť pri nákupe tovaru, najmä od zahraničných dodávateľov, pretože pri nákupe z cudziny sa treba riadiť zahraničnou legislatívou a naše obchodné podmienky sa na nákup nemusia vzťahovať.“

Nárok na náhradu škody

Verejnosť by mala vedieť, že v mnohých prípadoch je možné uplatniť si nárok na náhradu škody od páchateľa. Ak vám trestným činom vznikla majetková ujma (napr. z dôvodu na vás spáchaného podvodu, poškodzovania veci, krádeže a i.), môžete si v rámci trestného konania u policajta alebo prokurátora, najneskôr do skončenia vyšetrovania, uplatniť náhradu škody od páchateľa. Odškodnenie si za určitých podmienok môžu uplatňovať aj príbuzní. Viac sa k tejto téme môžete dozvedieť priamo z informačnej karty Náhrada škody. 

Falošní lekári, vojaci, vdovci a spol.

Legenda „americký vojak“ je mnohým známa. Obeťou takéhoto typu podvodu sa môže stať ktokoľvek z nás, pričom podvodníci cielene využívajú pocity osamelosti, potrebu lásky, spoločnosti - aj keď len prostredníctvom internetu. Práve predvianočné obdobie môže byť z hľadiska útokov podvodníkov špecializujúcich sa na tento typ podvodu výhodné. K zoznámeniam cez sociálne siete je potrebné pristupovať opatrne a nezabúdať, že stále ide len o virtuálny svet a za konkrétnym profilom sa môže skrývať ktokoľvek, dokonca organizovaná skupina nachádzajúca sa v zahraničí.

Konkrétnu skúsenosť zdieľa koordinátorka na regionálnej úrovni Monika CibuľováInformačnej kancelárie Banská Bystrica: „Naše služby vyhľadal klient, ktorý si cez zoznamovaciu sociálnu sieť dopisoval s osobou, ktorá sa prezentovala ako lekárka pracujúca na misii. Lámanou slovenčinou sa začali vyznania lásky, ktoré neskôr prerástli do pýtania vyšších súm peňazí na rôzne účely. Konečná suma dosiahla tisíce eur. ,Lekárka´ klientovi sľubovala osobné stretnutie, no keď klient odmietol posielať ďalšie peniaze, prestala odpovedať na správy. Nielen pri danej legende si treba všímať práve jazyk, gramatické chyby, pozorne sledovať zaslané fotografie. Overujte si napísané skutočnosti, žiadajte video rozhovor a v žiadnom prípade neznámym osobám, s ktorými ste sa nikdy nestretli, neposielajte finančné prostriedky, nech sa už za príbehom skrýva čokoľvek srdcervúce. Často ide len o veľmi dobre pripravovanú stratégiu za účelom vyvolania súcitu. Odporúčame vždy oznámiť podozrenie na podvod na najbližší útvar PZ – môžete tak pomôcť aj iným osobám, ktoré sa stali alebo by sa mohli stať obeťou týchto podvodníkov.“

Monika Cibuľová
Zobraziť galériu (3)
Monika Cibuľová

Intímne fotografie v cudzích rukách

V predvianočnom období môže riziko predstavovať aj on-line komunikácia so sexuálnym pozadím. Na svoju skúsenosť s takýmito prípadmi upozorňuje aj koordinátorka na regionálnej úrovni Katarína FrimerováInformačnej kancelárie Košice: „Za posledné obdobie sme zaznamenali tri takéto druhy udalostí, v ktorých konanie páchateľa začalo zoznámením sa na internete a pokračovalo následnou slovnou komunikáciou s obeťou, ktorá prešla do on-line sexuálneho rozhovoru. Následkom bolo vydieranie zo strany páchateľa, že intímne fotografie obete zverejní. V jednom prípade disponujeme aj dodatočnými informáciami, že skutok príslušný útvar PZ kvalifikoval ako trestný čin podvodu, nakoľko páchateľka takto od obete vymámila sumu vo výške niekoľko desiatok tisíc eur.“

Katarína Frimerová
Zobraziť galériu (3)
Katarína Frimerová

Viac informácií, kontakty na konkrétne informačné kancelárie a detašované pracoviská v okresných mestách nájdete na týchto odkazoch:

https://prevenciakriminality.sk/p/o-pomoci-obetiam

https://www.minv.sk/?brozury-a-letaky

Facebook Prevencia kriminality

YouTube kanál Prevencia kriminality

Informačné kancelárie pre obete trestných činov majú zabezpečenú činnosť aj počas vianočných sviatkov. Odporúčame sa však vopred objednať e-mailom alebo telefonicky. Chránite tak zdravie a bezpečnosť seba aj ostatných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu