Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dojímavý odkaz Karla Gotta pred smrťou: „Urobme, prosím, všetko pre to, aby sme nestrácali svojich blízkych!“

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: mafer)

V týchto dňoch nadobúdajú jeho slová nový význam. Keď sa dozvedel, že Slovensko je druhou krajinou na svete vo výskyte rakoviny pankreasu, neváhal a zapojil sa do iniciatívy Povedzte NIE rakovine. Karel vedel, že život za to stojí a čo vy? Skontrolujte, či netrpíte jedným z deviatich príznakov!

Nenápadná a rýchla.

Depresia, žltačka, nevoľnosť, nevysvetliteľná strata hmotnosti, bolesti brucha, bolesti v krížovej časti chrbta, hnačka, alebo zmeny vo vyprázdňovaní, hlboká žilová trombóza, rozvoj alebo zhoršenie diabetes bez zvýšenia telesnej hmotnosti. To je základný výpočet príznakov súvisiacich s rakovinou pankreasu, ktorej sa u nás na Slovensku, žiaľ, mimoriadne darí. Je to aj vďaka životnému štýlu, typickej ťažkej strave, fajčeniu a najmä tomu, že až zhruba 70 percent ľudí príde na vyšetrenie neskoro.

Dojímavý odkaz Karla Gotta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mafer)

Myslíte si, že sa to týka len istého veku a istých dedičných faktorov? Veľký omyl! Karel Gott dobre vedel, aká je onkologická diagnóza zákerná a že si nevyberá. Jeho slová rezonujú o to viac, že november je mesiac osvety o karcinóme pankreasu a Svetový deň boja s karcinómom pankreasu pripadá na 21. november. Podľahli mu aj Patrick Swayze, či Steve Jobs, a nedávno svoj boj prehral len 46 ročný Ďuďo, spevák kapely HEX.

Dojímavý odkaz Karla Gotta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mafer)

Rakovina pankreasu nie je prieberčivá, zato je rýchla a veľmi nenápadná. Ako sa jej ubrániť a odhaliť problém?

1. Starajte sa o seba, venujte pozornosť svojim blízkym.

Niekedy je to len o chvíľke, o rozhovore, o záujme. Buďte k sebe láskaví, opatrujte svoje telo, veď je jediné, ktoré máte. Ak sa pohybujete vo veku okolo 50 rokov, je čas absolvovať preventívnu prehliadku. Už aj testy krvi môžu niečo naznačiť, výsledky pečeňových testov, a tak ďalej.

2. Špeciálny pozor, ak...

… ste už v rizikovej kategórii s pozitívnou anamnézou (liečite sa napr. na chronickú pankreatitídu a pod.)Taktiež diabetes bez zvýšenia telesnej hmotnosti je dôvod na zvýšenie pozornosti.

Dojímavý odkaz Karla Gotta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mafer)

3. Ste to, čo jete

Staré overené pravdy sa nemenia: ak si „zarábame“ na nejaké ochorenie, často je za tým naša nevhodná strava a následná obezita. Tá, spolu s BMI vyšším než 25, patria medzi zásadné rizikové faktory pri rakovine pankreasu. Okrem toho však obezita figuruje v slede ďalších nepekných diagnóz a jediný, kto s tým môže niečo urobiť, sme my.

4. Najhoršia dvojica

Asi vás neprekvapíme, ale alkohol + fajčenie sú pre náš pankreas zabijaci. A opäť ide len o našu sebadisciplínu a postoj k sebe samému.

5. Nie ste v tom sami

Pomoc a podporu onkologickým pacientom už trinásty rok prináša pacientska organizácia Europacolon Slovensko a šiesty rok aj Aliancia NIE RAKOVINE, na čele s ambasádormi a organizátormi tejto pomoci - Janou Pifflovou Špankovou, Patrikom Hermanom a   Bibianou Ondrejkovou. Spolu s dobrovoľníkmi z radov onkologických pacientov i  expacietov šíria osvetu o príznakoch i prevencii, vzdelávajú, pomáhajú pacientom v ich liečbe. Dôležitá je aj osobná psychologická a sociálna podpora v  pacientskych poradniach, ktoré fungujú v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach.

Dojímavý odkaz Karla Gotta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mafer)

Len vďaka úsiliu Aliancie, ktorá ešte v roku 2017 informovala docentku Andreu Kalavskú, v súčasnosti ministerku zdravotníctva, o nedostatočnej diagnostickej technike, sa veci pohli dopredu. Kým vtedy bol na Slovensku JEDEN funkčný diagnostický endosonograf, jej rozhodnutím boli naše nemocnice dovybavené endosonografickou technikou, čo výrazne zlepšuje diagnostiku a šance ľudí aj s ochoreniami pankreasu. Kompletnú mapu pomoci nájdete na www.nierakovine.sk. Ide o podrobný praktický zoznam odborných pracovísk podľa regiónov s menami gastroenterológov a telefonickými kontaktmi na ambulancie.

Rakovina pankreasu

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu