Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sedem zariadení od Samsungu, ktoré sa zapísali do histórie

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Samsung)

Pohľad do minulosti Samsungu odhaľuje produkty, na ktoré už mnohí z vás možno zabudli. Vo svojej dobe išlo o lastovičky s novými technológiami, na ktoré síce nástupcovia často nenadviazali, ale napriek tomu sa nezmazateľne zapísali do mobilnej histórie. Niektoré zo súčasných produktov z nich však čerpajú.

Od hromadného nástupu smartfónov pred 10 rokmi sa z trhu postupne strácali zariadenia iných konštrukcií a experimenty výrobcov. Bola to však doba, ktorá priniesla množstvo netradičných riešení a výrobcovia sa nebáli vymýšľať nové veci. Bol to aj prípad Samsungu, ktorý už v roku 1999 videl potenciál v telefóne na zápästí.

Vysielačkomobil na zápästí

V roku 1999 Samsung predstavil SPH-WP10, prvý telefón na svete zabudovaný do hodiniek. Zariadenie pôsobilo ako z inej galaxie a vážilo len 50 gramov. Jedinou vadou na kráse bola z boku vyčnievajúca anténa.

Široké tlačidlo pod displejom slúžilo pre výber znakov zobrazených na displeji, pretože hodinkám chýbal vlastný číselník a klávesnica. V pohotovostnom režime vydržali 60 hodín, alebo až 90 minút hovoru. Mali aj hlasové vytáčanie, zoznam kontaktov či vibračné upozornenie na prichádzajúce hovory. Telefón sa svojho nástupcu nedočkal. Výrazne totiž predbehol dobu.

Hranaté samootváracie véčko Serene

Véčka boli v minulosti veľmi populárne telefóny. Samsung však v máji 2006 predstavil jedno netradičné, ktoré navrhol s dizajnovým štúdiom Bang & Olufsen. Išlo o hranaté véčko s kruhovou klávesnicou, ktoré sa po miernom zatlačení na hranu pomocou motorčeka samo otvorilo aj zatvorilo.

Sedem zariadení od Samsungu,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Samsung)

Véčko išlo proti všetkým vtedajším trendom. Museli ste ho držať displejom dole a klávesnica bola v hornej roztvorenej časti. Nabíjačka vyzerala skôr ako synchronizačná kolíska. Vo vnútri išlo o bežný telefón s TFT displejom a VGA fotoaparátom s podporou Bluetooth a mobilných dát cez GPRS. Cena štartovala na 1000 dolároch.

Prvý mobil s podporou LTE bežal na Windows XP

Počiatky technológie 4G u Samsungu môžete nájsť už v roku 2007, kedy predstavil model SPH-9000. PDA zariadenie bolo dostupné len v Južnej Kórei a vyzeralo ako z budúcnosti. Trojdielny hybrid telefónu a ultramobilného počítača mal 5-palcový displej a na dvoch dieloch sa nachádzala 65-tlačidlová QWERTY klávesnica, ktorú ste pri prenášaní preložili na polovicu a priklopili k displeju.

Sedem zariadení od Samsungu,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Samsung)

SPH-9000 bežal na Windows XP a poskytol 1 GHz procesor a 30 GB disk. Dokázal sa pripojiť k sieťam WiMAX (LTE), 1,3 Mpx kamera pri displeji mohla byť použitá pre videohovor, cez siete 3G bolo možné prehrávať hudbu a videá z internetu. PDA mohlo mať 2 980 alebo 7 200 mAh batériu, celok však vážil vyše pol kila. V dobe uvedenia stál 2 000 dolárov.

Projektor zabudovaný v mobile

V roku 2012 Samsung uviedol Galaxy Beamsmartfón s integrovaným projektorom. Išlo o vôbec prvý smartfón s projektorom na Slovensku. Mal 2-jadrový procesor, 768 MB operačnú pamäť a 2 000 mAh batériu (+ druhú záložnú so samostatnou nabíjačkou).

Sedem zariadení od Samsungu,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Samsung)

Okrem netradičnej žltej farby bol zaujímavý najmä 15-lumenový projektor umiestený na hornej hrane s rozlíšením 640 × 360 pixelov. Uhlopriečka obrazu dosiahla až na dva metre, pričom obraz bolo možné ručne doostriť. Mal niekoľko premietacích režimov a do projektovaného obrazu bolo možné aj ručne písať. Taktiež slúžil aj ako vysoko svietivá baterka.

Galaxy Camera

V rovnakom roku (2012) prišiel Samsungu aj so zariadením na pomedzí fotoaparátu a smartfónu. Išlo o prvé hybridné zariadenie, ktoré malo ponúknuť plnohodnotný fotoaparát s optickým zoomom a smartfón s OS Android. Galaxy Camera dostala GSM modul, ktorý sa využíval pre prístup k mobilnému internetu, ale nedalo s ňou volať.

Fotoaparát mal 21 Mpx snímač s 21× optickým zoomom a operačný systém Android 4.1.1 s nadstavbou TouchWiz. O dva roky neskôr Samsung predstavil Galaxy Cameru 2, ktorá prišla o GSM modul, dostala však NFC, väčšiu batériu a výkonnejší 4-jadrový čipset. Posledným zástupcom tohto typu od Samsungu bola bezzrkadlovka Galaxy NX. Ďalší nástupcovia sa v predaji už neobjavili.

Galaxy S4 Zoom

V roku 2013 Samsung fotoaparát a smartfón zlepil do jedného celku. Vzniklo tak zariadenie konceptu „Z jednej strany telefón, z druhej fotoaparát“, ktoré ponúklo 16 Mpx snímač s 10× optickým priblížením. Telefón vychádzal z rodiny Galaxy S4. Mal Super AMOLED displej a 2-jadrový procesor. Samotný fotoaparát však pomerne výrazne vystupoval z tela telefónu. Galaxy S4 Zoom ste okrem fotenia mohli používať ako bežný smartfón.

Sedem zariadení od Samsungu,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Samsung)

Samsung o rok neskôr uviedol na trh nástupcu Galaxy K Zoom, ktorý vychádzal z Galaxy S5. Fotoaparát mal rozlíšenie 20 Mpx a 10x priblíženie. Dostal výkonnejší čipset a dočkali sme sa aj väčšej kapacity batérie. Postupné smerovanie mobilného trhu k čo najtenším telefónom však ten typ smartfónov postavilo mimo hru.

Galaxy View

Kde naopak veľkosť nikdy až tak veľkú úlohu nehrala, je segment tabletov. Aj keď v prípade Galaxy View z roku 2015 môžeme skôr hovoriť o gigantickom prenosnom displeji. Tablet ponúkol 18,4“ TFT displej s Full HD rozlíšením a vzhľadom na veľkosť aj stojan s úchytom pre jednoduché prenášanie v domácnosti.

Sedem zariadení od Samsungu,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Samsung)

V plastovom tele boli dva 4 W reproduktory, ktoré ste mohli využiť pri počúvaní hudby, sledovaní videí alebo pri hraní hier. Z displeja smartfónu sa navyše mohol stať gamepad, zatiaľ čo samotné hry bežali na Galaxy View. Tablet fungoval aj ako domáca virtuálna nástenka.

Rozsiahlymi inováciami si však prešiel aj rad Samsung Galaxy S. Akými, si môžete pozrieť vo videu:

- reklamný článok -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu