Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Extrémne čudný dôvod, prečo si vo vesmíre nemôžete odgrgnúť: Už ste počuli o vesmírnej grgogrcke?

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Adobe Stock)

Bývalého astronauta Chrisa Hadfielda, na jeho profile na sociálnej sieti Twitter, vyzval fanúšik, aby vysvetlil čudný fakt o tom, že vo vesmíre si človek nevie odgrgnúť.

Zo všetkých otázok, ktoré astronauti dostávajú, sú práve otázky o vylučovaní, gŕganí a prdení tie najdelikátnejšie, ale Chris nezaváhal a situáciu s humorom vysvetlil.

Samotné odgrgnutie ako ho poznáme na Zemi naozaj nie je možné, kvôli beztiažovemu stavu. Na Zemi gravitácia pomáha udržiavať jedlo a všetky šťavy v žalúdku, kam patria. Ak sa v žalúdku vytvorí plyn, ten sa jednoducho dostane do hornej časti žalúdka, pretože je ľahší a nasleduje odgrgnutie ako ho poznáme. Vo vesmíre ale gravitácia nepomáha držať obsah žalúdka na svojom mieste a pri odgrgnutí dochádza k uvoľneniu zmesi plynov a zbytkov potravín v žalúdku.

Túto čudnú zlúčeninu astronauti nazývajú „bomit“ (burp – grgnutie a vomit – zvracanie). Toto slovo by sa do slovenčiny dalo preložiť ako „grgogrcka“. Podľa jazykovej vedkyne Lenky Kratochvílovej z JÚKS sa jedná o okazionalizmus. „V prípade slova grgogrcka hovoríme o príležitostnom novotvare, ktorého význam môže byť ťažšie zrozumiteľný. Slovo grgogrcka je ale svetlá výnimka a každému musí byť jasné o čo sa jedná“.

Svet je plný čudných vecí, ale verte, že sú aj čudnejšie. Viac sa o nich dozviete na topkách počas celého týždňa a počas februárových dní čudnosti.

Extrémne čudný dôvod, prečo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: WLB)

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu