Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zažite nezabudnuteľné dobrodružstvá v očarujúcej Kukkónii

Očarujúca Kukkonia PR článok Zobraziť galériu (10)
Očarujúca Kukkonia (Zdroj: Kukkonia)

Kukkonia je starodávny názov Žitného ostrova, ohraničeného Malým Dunajom a hlavným tokom tejto veľrieky. Na tomto území vraj kedysi žili víly a iné čarovné bytosti. Toto pomenovanie vzniklo z povesti z čias Tatárov, kedy sa ľudia navzájom varovali signálom kuk-kó, ktorým napodobňovali hlas žaby kunky červenobruchej.

Unikátne zážitky - putovanie po koryte Dunaja, či ryžovanie zlata  

Veľkým turistickým lákadlom je putovanie po koryte Dunaja,  ktoré vedie cez chránené rozprávkové lužné lesy plné priezračnej vody a romantických zákutí. Flórou a faunou vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru krásnej prírody v srdci Žitného ostrova.

Ďalším názvom Kukkónie bola aj Zlatá záhrada. Podľa legiend sa zlato dostalo do Dunaja zo zlatých vlasov víl, češúcich sa nad zrkadlovo čistou vodou. Vedeli ste, že starou tradíciou tohto kraja bolo ryžovanie zlata? Ešte v minulom storočí sa moderným spôsobom ryžovalo v starom koryte Dunaja.

Zažite nezabudnuteľné dobrodružstvá v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Kukkonia)

Priezračné vody a nádherné zákutia žitnoostrovskej prírody dali pevný základ rybárskym a poľovníckym tradíciám v tomto regióne. Rybárstvo patrilo medzi typické miestne zamestnania, rybníky a dunajské ramená patria aj dnes medzi obľúbené miesta rybárov.

Fauna Žitného ostrova už síce nie je taká bohatá ako v minulosti, no na divú zver sa dá rozvážne poľovať aj dnes. Nájdete tu zajaca, bažanta, líšky, diviaky, ale aj vysokú srnčiu a jeleniu zver.

 

Kukkónia - Žitný ostrov chutí

Dnes názov Kukkonia slúži aj ako značka prémiových potravinárskych produktov. Zoskupuje stopercentne domáce potraviny, vyrobené tradičnou metódou, no v modernom prevedení, bez konzervantov, farbív a éčok. Tieto kvalitné produkty nájdete na stránke www.kukkoniashop.sk.

Domáce výrobky Kukkonia - Žitný ostrov chutí
Zobraziť galériu (10)
Domáce výrobky Kukkonia - Žitný ostrov chutí  (Zdroj: Kukkonia)

Vynikajúce ryby, divina, či bravčový guláš a paprikáš – určite si vyberiete spomedzi tradičných špecialít tohto regiónu. Penzión a reštaurácia Villa Rosa v Dunajskej Strede je perfektné miesto pre gurmánov. Táto reštaurácia už trikrát získala cenu najlepšej tematickej reštaurácie na Slovensku. Všetky prísady pochádzajú z miestnych fariem a ovocných sadov. Šéfkuchára reštaurácie, Imreho Bindicsa, pri varení inšpiruje bohatstvo Žitného ostrova. Jeho recepty pramenia z miestnych tradícií, využíva  regionálne suroviny a pomocou najmodernejších technológií ponúka neskutočné gurmánske poklady.  

Zažite nezabudnuteľné dobrodružstvá v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Kukkonia)

Ozajstná romantika

Päťhviezdičkový spa hotel Château Amade je oázou pokoja a pohody. Nachádza sa v rozprávkovej dedinke Vrakúň, iba päť minút od Dunajskej Stredy. Historická atmosféra a rokokový štýl Château Amade, s omladzujúcimi masážami jedinečného Wellness & Spa a kulinárskymi špecialitami gurmánskej reštaurácie, vás isto očarí. Ku kaštieľu patria aj veľkolepé orientálne turecké kúpele Hamam - zážitok, do ktorého sa zamilujete na prvý dotyk. Ponoríte sa do horúceho parného kúpeľa, ktorý vás oslobodí od každodenného napätia a problémov. Keďže láska ide cez žalúdok, doprajte si niekoľkochodový obed alebo večeru v gustaviánskej reštaurácii v štýle rokoka.

Nádherný Château Amade v obci Vrakúň
Zobraziť galériu (10)
Nádherný Château Amade v obci Vrakúň  (Zdroj: Kukkonia)

Termálne kúpaliská, najdlhší celodrevený most a parádna MOL Aréna

Novootvorený zvierací Malkia Park v Orechovej Potôni je ideálnych miestom predovšetkým pre rodiny s deťmi. Dáva domov vzácnym zvieratám, zachráneným z cirkusov a súkromných chovov. V jeho blízkosti je aj ihrisko, penzión a bistro. Obľúbenými oddychovými miestami Žitného ostrova sú termálne kúpaliská s mineralizovanou liečivou vodou, Thermalpark Dunajská Streda a Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi. Tieto najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie rekreačné strediská južného Slovenska sú otvorené po celý rok a len na skok od hlavného mesta. K turistickým atrakciám Kukkónie určite patrí most v Kolárove, ktorý je najdlhším celodreveným mostom v Európe, a vodné mlyny na čele s malebným mlynom v Dunajskom Klátove.

Vodný mlyn Dunajský Klátov
Zobraziť galériu (10)
Vodný mlyn Dunajský Klátov  (Zdroj: Kukkonia)

Pre milovníkov športu je tu Mol Aréna, moderný futbalový štadión v Dunajskej Strede s kapacitou až 10 350 miest, ktorý je tretím najväčším štadiónom na Slovensku. Je aj domovom futbalového klubu DAC 1904. Muži neobídu ani Slovakia Ring v Orechovej Potôni, náš jediný univerzálny motoristický areál.

 

Čo viac dodať?

Keď slová nestačia, pozrite si náš dokumentárny film

 a rozprávkové video: 

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu