Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Búrlivo aj tradične alebo ako slávia Vianoce kráľovské rodiny

Vianoce v kráľovských rodinách Zobraziť galériu (9)
Vianoce v kráľovských rodinách (Zdroj: sita/ap, tasr)

LONDÝN/MADRID/ŠTOKHOLM - Vianočné sviatky väčšina ľudí trávi v kruhu rodinnom. Nie inak je tomu aj v prípade európskych kráľovských rodín. Ako Vianoce strávia prvé rodiny ôsmich európskych monarchií, zisťovala agentúra DPA.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Osemdesiatdeväťročná kráľovná Alžbeta má k dispozícii niekoľko sídiel. Vianoce ale oslavuje vždy na rovnakom mieste: vo vidieckom sídle Sandringham v anglickom grófstve Norfolk. Tam to má totiž obzvlášť rada, čo sa prejavuje okrem iného tým, že tam veľakrát zostane až do februára. Na Boží hod vianočný 25. decembra navštevuje so svojimi blízkymi miestny kostol svätej Márie Magdalény. Praktické pritom je, že to jej vnuk, princ William a jeho manželka Kate s dvojročným synom Georgom a polročnou dcérkou Charlottou, nemajú ďaleko. William tento rok počíta s búrlivými sviatkami: "Ak budem môcť na Štedrý deň vôbec zaspať, tak budem rád. George totiž bude poskakovať ako zajac." Tohtoročné sviatky pre neho budú výzvou, ale teší sa na to. S vlastnou rodinou sú vraj Vianoce úplne novým zážitkom.

Búrlivo aj tradične alebo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ani tento rok nebude chýbať tradičný vianočný príhovor kráľovnej Alžbety II. Ľudia sa na neho môžu pozrieť aj vo všetkých ostatných krajinách britského Spoločenstva (Commonwealth). Tradíciu zaviedol v roku 1932 kráľ Juraj V., starý otec súčasnej panovníčky.

ŠPANIELSKO

Štyridsaťsedemročný kráľ Felipe VI. si pred Vianocami pripravuje svoju reč, ktorá sa bude vysielať v televízii na Štedrý deň. Okrem nej nemá kráľovská rodina počas sviatkov žiadne povinnosti. Kráľ bude sláviť Vianoce rovnako ako v uplynulých rokoch; v Madride v rodinnom kruhu s manželkou Letiziou a oboma dcérami - desaťročnou Leonor a osemročnou Sofiou.

Búrlivo aj tradične alebo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

BELGICKO

Belgický kráľ Philippe strávi sviatky v súlade s tradíciami. Na Štedrý deň prehovorí zo svojho zámku v bruselskej časti Laekene k národu. Príhovor sa v belgických domácnostiach ozve z televízie a rádií presnej o jednej hodine. Potom na päťdesiatpäťročného kráľa už čaká príjemnejšia časť dňa - rodinná oslava s manželkou Mathilde a štyrmi deťmi. Povečerajú s nimi aj jeho rodičia - bývalý kráľ Albert II. a jeho manželka Paola. Na stole by sa mali podľa hovorcu kráľovského paláca objaviť tradičné špeciality ako plnený moriak a čokoládová torta. Darčeky ale deti na Vianoce nedostanú, v Belgicku ich totiž väčšinou rozdáva už na začiatku decembra Mikuláš.

Búrlivo aj tradične alebo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

DÁNSKO

Sedemdesiatpäťročná dánska kráľovná Margrethe II. a jej o šesť rokov starší manžel princ Henrik musia tieto sviatky osláviť bez svojho najstaršieho syna. Korunný princ Frederik totiž s rodinou vymenil temnú dánsku zimu za slnečnú Austráliu, pretože práve odtiaľ pochádza jeho manželka Mary. So sebou vzali aj svoje štyri deti. Tanec okolo vianočného stromu, ktorý je v Dánsku tradíciou, ale nebude musieť kráľovský pár absolvovať sám. Na sviatky sa k nim pripojí mladší syn Joachim s manželkou Máriou a dvoma deťmi, ktoré prarodičia pri sviatočnom stole pohostia okrem iného mliečnou ryžou a vianočným slivkovým nákypom.

Búrlivo aj tradične alebo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

NÓRSKO

Osemdesiatročný kráľ Harald V. s manželkou Sonjou strávia Vianoce tradične vo svojej zimnej rezidencii v Holmenkollen na severozápade metropoly Oslo, kde je aj preslávené lyžiarske stredisko. Pripojí sa k nim aj princezná Martha Louise a jej manžel Ari Behn.

Búrlivo aj tradične alebo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

ŠVÉDSKO

Švédska kráľovská rodina o svojich plánoch na Vianoce verejnosť neinformovala. Zverejnila však vianočné video, na ktorom je zachytená trojročná princezná Estelle s matkou, princeznou Victoriou, a otcom Danielom pri vianočnom pečení.

Búrlivo aj tradične alebo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

HOLANDSKO

Ani holandská kráľovská rodina o priebehu vianočných osláv neinformovala. Podľa hovorcu kráľovského paláca je to čisto súkromná záležitosť. Vlani kráľ Willem-Alexander s manželkou Maximou a tromi deťmi vyrazili do Argentíny za kráľovninou rodinou. Holandský monarcha sa každý rok 25. decembra prihovára k národu prostredníctvom televíznej obrazovky. Reč z kráľovského paláca je ale zvyčajne predkrútená.

Búrlivo aj tradične alebo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

MONAKO

Monacká kniežacia rodina drží vianočné plány v tajnosti. Takmer isté je len to, že si knieža Albert s manželkou Charlene užijú Vianoce so svojimi ročnými dvojčatami.

Búrlivo aj tradične alebo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: VianoceKráľovská rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu