Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Richter to nebude mať ľahké: Rozhodnutie o Čistom dni nezanechá víťaza

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

GALANTA – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter bude čeliť obrovskému tlaku, ak príjme akékoľvek rozhodnutie v súvislosti s resocializačným strediskom Čistý deň v Galante. Či rozhodne o ponechaní, alebo odobratí akreditácie zariadeniu, ten tlak bude rovnaký. Na utorkovom poslaneckom prieskume v Čistom dni to povedala poslankyňa Edita Pfundner (Most-Híd).

"Ja sa obávam, že v tomto prípade nebude nikto víťaz, budú len porazení,“ dodala. Akreditačná komisia pôvodne vydala odporúčanie na odobratie akreditácie zariadeniu, podľa Pfundner však zrejme konala pod značným mediálnym tlakom a v hysterickej atmosfére. Po odporúčaní ešte prebiehali úkony na zistenie skutkového stavu. Poslankyňa klientom zariadenia povedala, že o zisteniach z poslaneckého prieskumu na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny, na úrade práce v Piešťanoch a v samotnom zariadení bude informovaný aj minister Richter. Zakladateľka Čistého dňa Zuzana Tománková Miková spresnila, že o ponechaní alebo odobratí akreditácie v tejto fáze konania nerozhoduje minister, ale šéfka sekcie sociálnej a rodinnej politiky na ministerstve. Minister Richter by rozhodoval až v prípade odvolania sa. 

Členovia výborov národnej rady pre sociálne veci a pre ľudské práva absolvovali v utorok poslanecký prieskum v Čistom dni. Najskôr sa stretli so zamestnancami zariadenia, potom aj s klientmi a rodičmi. Resocializačnému zariadeniu Čistý deň hrozí odobratie štátnej akreditácie po tom, ako poslankyňa Natália Blahová (SaS) zverejnila informácie o údajnom sexuálnom zneužití maloletej klientky v zariadení. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. 

Viac o téme: Ján RichterČistý deňEdita Pfundner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu