Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pieštanské letisko je zachránené: Je to ako zázrak, tvrdí župan, našli sme investora!

Pohľad na piešťanské letisko. Zobraziť galériu (3)
Pohľad na piešťanské letisko. (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

PIEŠŤANY - Piešťanské letisko nepôjde do likvidácie. Jeho dnešné mimoriadne valné zhromaždenie pre novovzniknuté okolnosti vypustilo tento bod rokovania. Objavila sa totiž možnosť, ako letisko zachrániť.

Na nasledujúce tri mesiace by mala spoločnosť Letisko Piešťany, a. s., ako po skončení rokovania informoval predseda predstavenstva, predseda najväčšieho akcionára Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš, použiť dotáciu z ministerstva dopravy. Získa ju vo výške 160.000 eur za predpokladu, že vráti zhruba 20.000 nevyčerpaných eur z predchádzajúcej dotácie. 

Tibor Mikuš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Potom by už mohlo byť jasné, či našla spoločnosť strategického investora. "Dnes ráno mi bola doručená ponuka piešťanskej spoločnosti Katex Technical Finans, s. r. o., na spoluprácu s tým, že by mohli začať financovať svoje projekty a ďalšiu prevádzku letiska koncom prvého štvrťroka 2017," informoval Mikuš s konštatovaním, že zázraky sa dejú. Dodal, že požiadal spoločnosť i ďalšiu súkromnú osobu z Piešťan, ktorá ho rovnako kontaktovala s ponukou o spoluprácu, o  predloženie konkrétnych návrhov, aby bolo možné aspoň rámcovo uzatvoriť spoluprácu do konca tohto roku. Takto je podľa jeho slov predpoklad, že by letisko mohlo fungovať. Riadne valné zhromaždenie spoločnosti je stanovené podľa Mikuša na 31. mája 2017, dovtedy sa budú zástupcovia akcionárov (TTSK, mesto Piešťany a štát cez ministerstvo dopravy) stretávať najmenej na mesačnej báze a pracovať na záchrane letiska.

Tibor Mikuš, ako dnes informoval poslanec NR SR Jozef Viskupič, absolvoval v pondelok 28. novembra stretnutie s členmi výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Výsledky VZ prijal Viskupič s tým, že úloha poslancov ako mediátorov pri záchrane letiska "bola do bodky splnená". Dodal však, že o možnosti získať prostriedky z ministerstva sa vedelo už od mája. "Mohol to predseda využiť dávno a nepripravovať scenár likvidácie," konštatoval Viskupič. V uplynulých dňoch opakovane zdôrazňoval, že ide o cielene pripravovanú likvidáciu letiska v prospech vopred vybranej skupiny ľudí. 

Poslanec NR SR za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zástupca mesta Piešťany v akciovej spoločnosti, primátor Miloš Tamajka uviedol po skončení VZ, že je spokojný s jeho výsledkom. Dodal, že decembrové mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch bude rozhodovať o krokoch, aby sa nenavyšovala v súčasnosti 620-tisícová pohľadávka voči letisku za neuhradené dane. Celkový dlh letiskovej spoločnosti je 1,8 milióna eur, ďalších 600.000 sú nevyplatené odmeny členom orgánov spoločnosti, 200.000 eur je dlh Prima banke a 300.000 eur členovi dozornej rady, právnikovi Petrovi Sopkovi, ktorý ich požičal ako súkromná osoba, 50.000 eur požičal podnikateľ Vladimír Poór cez ŽOS Bezpečnosť, s. r. o.

Záujemca o investovanie do letiskovej spoločnosti Katex Technical Finans, s. r. o., sídli podľa obchodného registra v Piešťanoch, spoločníkmi sú Arnoľd Timofejevič Ivanov a Neverejná akciová spoločnosť Priemyselno - Ekologická Aliancia, obaja zo Sankt Peterburgu v Ruskej federácii. Konateľom je Peter Žitňanský .

Viac o téme: LetiskoPiešťany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu