Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prekvapivý zvrat v masakre v Nice: Mobil vraha odhalil nečakané tajomstvo

Mohamed Lahouaiej Bouhlel Zobraziť galériu (8)
Mohamed Lahouaiej Bouhlel (Zdroj: profimedia.sk, SITA/AP)

NICE - Tunisan, ktorý minulý štvrtok na promenáde v Nice zabil najmenej 84 ľudí (vrátane 10 detí), telefonoval niekoľko hodín predtým svojmu bratovi a poslal fotografiu, na ktorej stojí rozosmiaty uprostred davu. Podľa vyšetrovateľov sa však stal jeho mobil zdrojom aj iných zaujímavých zistení. Mohamed Lahouaiej Bouhlel (†31) rozhodne nežil podľa božích prikázaní. Nielenže podľa nájdeného obsahu pil alkohol a užíval drogy, ale možno ho považovať aj za promiskuitného bisexuála.

Majiteľka reštaurácie na VIDEU je terčom šikany: Za to, čo urobila ľuďom počas útoku v Nice

Mohamed Lahouaiej Bouhlel prešiel vo štvrtok večer na rušnej promenáde v prímorskom Nice za volantom 19-tonového kamióna zhruba dva kilometre, než ho polícia zastrelila. V nákladnom aute kľučkoval, aby zrazil čo najviac ľudí, ktorí sa prišli pozrieť na tradičný ohňostroj pri príležitosti štátneho sviatku dobytia Bastily.

Prekvapivý zvrat v masakre
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Útočníkov brat Džábir v Tunisku povedal Reuters, že mu brat vo štvrtok popoludní naposledy zavolal a poslal fotku, na ktorej sa nachádza v dave v Nice. Na fotke "vyzeral šťastne a radostne, veľa sa smial". Existencia záberu sa ale nedá overiť, lebo Džábir ju odmietol zdieľať.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Zobraziť galériu (8)
Mohamed Lahouaiej Bouhlel  (Zdroj: Daily Mail)

Každopádne vyšetrovatelia, ktorí majú k dispozícii útočníkov mobilný telefón, môžu potvrdiť, že tento "bojovník islamu", ako ho opísala teroristická organizácia Daeš, nebol žiadny vzorný moslim. Záznamy ukazujú, že pravidelne využíval internetové zoznamky na stretávanie sa so ženami aj mužmi. Okrem toho si rád vypil a nemal problém ani s užívaním omamných látok.

Prekvapivý zvrat v masakre
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa vyšetrovateľov však bolo dôležitejšie, že ich údaje priviedli k siedmim ďalším ľuďom, ktorých vzali do väzby kvôli podozreniu z napojenia na teroristov. Zdroje AFP hovoria, že je medzi albánska dvojica, ktorá mala páchateľovi poskytnúť logistickú pomoc a muž, ktorý mu mal dodať zbrane.

Teroristický čin v Nice
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Prekvapivý zvrat v masakre
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z väzby po 48 hodinách prepustili útočníkovu exmanželku. Jej advokát Jean-Yves Garin oznámil, že žena bola terčom násilností a zastrašovania zo strany svojho muža, ktorého nakoniec vyhodila z domu a je s ním teraz v rozvodovom konaní. Mohamed Lahouaiej Bouhlel sa podľa Garina správal agresívne aj ku zvyšku rodiny.

Prekvapivý zvrat v masakre
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa zdrojov AFP blízkych vyšetrovateľom útočník, ktorý pracoval ako vodič doručovateľskej služby, odoslal textovú správu, v ktorej vyjadril radosť z toho, že si obstaral pištoľ s kalibrom 7,65, a zmienil sa o dodávke ďalších zbraní.

Viac o téme: NiceMohamed Lahouaiej Bouhlel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu