Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron s jasným odkazom pre Londýn: Odklad brexitu je možný len vtedy, ak máte dobrý dôvod

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, Pool)

PARÍŽ - Odklad brexitu na neskorší termín, ktorý sa tento týždeň začal na britských ostrovoch skloňovať ako jedna z najpravdepodobnejších alternatív, je ospravedlniteľný iba v prípade, ak má Veľká Británia pre takýto odklad naozaj vážny dôvod. V stredu to po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Paríži vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Akýkoľvek prípadný odklad brexitu by musel byť podľa neho zo strany Londýna vyargumentovaný "jasnou perspektívou cieľa", ktorý Británia odkladom sleduje. "Nepotrebujeme viac času, potrebujeme rozhodnutia," dodal Macron. Francúzsky prezident zopakoval, že zmluva o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, ktorú s európskymi predstaviteľmi vyrokovala vláda britskej premiérky Theresy Mayovej, "sa už nedá znovu otvárať".

Merkelová vyhlásila, že "úplne súhlasí" s Macronovými slovami o nemožnosti opätovne otvárať dohodu o brexite, smerom k Londýnu však zvolila miernejšie slová ako francúzsky prezident. "Ak Británia potrebuje o niečo viac času, nebudeme proti tomu. Usilujeme sa ale o to, aby odchod Británie z EÚ bol usporiadaný," povedala Merkelová.

Podľa pôvodného plánu mala Veľká Británia vystúpiť z EÚ už 29. marca. Okolo brexitu sú však stále väčšie pochybnosti, keďže krajina naň nie je pripravená. Zmluvu o brexite, ktorú vyjednala Mayová s predstaviteľmi EÚ, odmietol britský parlament a únia odmieta rokovať o novej zmluve. Navyše Británia stále nevie povedať, čo by v takejto teoretickej novej dohode malo byť inak. Tento týždeň Mayová prvýkrát pripustila ako reálnu možnosť aj odloženie brexitu na neskôr.

Viac o téme: LondýnAngela MerkelováVeľká BritániaTheresa MayováBrexitEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu