Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalšia prehra Mayovej: Britský parlament odhlasoval prekážku pre brexit bez dohody

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant, Pool)

LONDÝN - Novú prekážku pre tzv. tvrdý brexit presadili v utorok v britskom parlamente poslanci, ktorí nesúhlasia s tým, aby Británia opustila EÚ bez dohody o budúcich vzťahoch s Úniou. Výsledok hlasovania je vnímaný ako ďalšia porážka kabinetu britskej premiérky Theresy Mayovej. Informovala o tom agentúra Reuters.

Daný dodatok rozpočtového zákona umožní parlamentu, aby vláde zakázal vyčleniť prostriedky na spustenie opatrení spojených s praktickou prípravou na vystúpenie Británie z EÚ bez dohody. V praxi to znamená to, že vláda konzervatívcov bude na opustenie EÚ bez dohody potrebovať súhlas parlamentu, inak budú obmedzené niektoré jej právomoci v daňových otázkach.

Návrh dodatku rozpočtového zákona, predloženého labouristickou poslankyňou Yvette Cooperovou, bol odhlasovaný v pomere hlasov 303 za a 296 proti. Okrem labouristov ho podporilo aj 20 "vzbúrencov" z radov konzervatívnych poslancov, a to vrátane bývalého ministra obrany Michaela Fallona a bývalej ministerky školstva Justine Greeningovej.

Hovorkyňa premiérky Mayovej na margo návrhu pred hlasovaním vyhlásila, že jeho schválenie si vláda "neželá", avšak dodatok by bol pre prípravy brexitu bez dohody "nepríjemnosťou a nič viac".

Porážka v tomto hlasovaní však podľa agentúry Reuters ukazuje, že proti brexitu bez dohody vzniká v britskom parlamente jednotný front, a zároveň je ďalším dôkazom nejednoty panujúcej vo vládnucej strane iba niekoľko dní pred kľúčovým hlasovaním o dohode upravujúcej budúce vzťahy Británie a EÚ.
 

Viac o téme: DohodaPrekážkaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu