Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dohoda o brexite do novembra nebude, myslí si politológ: Môžu to byť roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTRASBURG - Do mimoriadneho summitu o odchode Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, ktorý by sa mal konať v novembri, neočakávam, že sa podarí dosiahnuť celkovú dohodu o brexite. Uviedol počas októbrovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu v Štrasburgu profesor politológie na Univerzite Komenského v Bratislave Jozef Bátora.

"Možno sa podarí dosiahnuť dohodu na niektorých parametroch dohody. Ten proces je tak komplikovaný, že sa musíme pripraviť na dlhšie obdobie neistoty, keď sa bude vyjednávať o podmienkach nového nastavenia vzťahov Británie s EÚ," konštatoval Bátora. Zároveň pripustil, že uvedené obdobie môže potrvať až do roku 2020, ak nie dlhšie. 

Europoslanci v utorok v Štrasburgu predostreli svoje priority pred ďalším zasadnutím Európskej rady. Hlavy štátov a vlád EÚ by mali 18. októbra diskutovať o brexite, migrácii, vnútornej bezpečnosti a vonkajších vzťahoch. V novembri by sa mal konať mimoriadny summit o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vyslovil na neformálnom summite v Salzburgu nádej, že sa dovtedy podarí dospieť k dohode s Britániou. Rakúsko je momentálne predsedajúcou krajinou Rady EÚ.

Viac o téme: Európska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu