Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Británia po brexite, banka predpovedá katastrofu: Libra je pod tlakom, investori utekajú!

Mark Carney Zobraziť galériu (4)
Mark Carney (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Riziká, na ktoré upozorňovala britská centrálna banka v čase pred referendom o vystúpení krajiny z EÚ, sa začínajú prejavovať. Vyhlásil to v utorok guvernér centrálnej banky Mark Carney. Zároveň ubezpečoval, že inštitúcia podnikne opatrenia na podporu pracovných miest a hospodárskeho rastu. Banka konkrétne zmierni požiadavky na kapitálové rezervy bánk, čo uvoľní až 150 mld. GBP na úvery pre firmy a domácnosti, uviedol Carney.

Britskí predstavitelia vyjadrujú obavy zo spomalenia ekonomiky po tom, čo sa voliči v referende koncom minulého mesiaca vyslovili v prospech odchodu krajiny z EÚ. V čase, kedy bude Londýn rokovať o novej úprave vzťahov s európskym spoločenstvom, možno v ekonomike a na trhoch očakávať ďalšie prejavy destabilizácie, konštatuje centrálna banka. 

Mark Carney
Zobraziť galériu (4)
Mark Carney  (Zdroj: SITA)

Podľa Finančného výboru Bank of England rozhodnutie Britov môže zvýšiť riziká, vrátane poklesu priamych zahraničných investícií, rastu dlhov domácností a miery nezamestnanosti. Výbor zároveň dodal, že centrálna banka bude podľa vývoja situácie aj naďalej prijímať opatrenia na podporu ekonomiky. (1 EUR = 0,83905 GBP)

Libra znova pod tlakom, investori sa Británia stránia 

Britská mena sa znovu dostáva pod tlak. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Libra (GBP) dnes zlacnela voči americkému doláru o jeden cent. Výmenný kurz bol potom 1 GBP/1,3158 USD. Kurz libry sa voči doláru rýchlo približuje k 31-ročnému minimu, ktoré zaznamenala krátko po rozhodnutí Britov opustiť EÚ.

Voči euru bol kurz 1 GBP/1,18 EUR. Naposledy bol kurz libry k mene eurozóny slabší pred 30 mesiacmi. „Investori sa obávajú politických neistôt vo Veľkej Británii,“ uviedla k prepadu hodnoty libry analytička DZ Bank Sonja Martenová.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hodnotenie britských firiem na vývoj v ekonomike krajiny sa po referende z 23. júna rapídne zhoršilo. V najnovšom prieskume, ktorý uskutočnili výskumný ústav YouGov a Centre for Economics and Business Research (CEBR), 49 % podnikov označilo výhľad na najbližšie dva mesiace ako pesimistický. Pred referendom sa na najbližšie obdobie pozeralo s nedôverou len 25 % vedení z 1000 spoločností, ktorých výskumníci oslovili. Výsledky prieskumu uverejnili v Londýne dnes. Vlastnú budúcnosť hodnotilo teraz v prieskume ako zlú 26 % firiem, pred referendom ich bolo 16 %.

Odchodom Británie z EÚ zanikne na 500-tisíc pracovných miest 

V štúdii nemeckého ústavu Prognos sa konštatuje, že odchod Veľkej Británie z EÚ povedie na kontinente k strate viac ako 500.000 pracovných miest. Osamostatnenie krajiny však výrazne spomalí jej hospodársky vzostup a v roku 2025 sa odhaduje jej hrubý domáci produkt (HDP) o 15 % nižší, než keby zostala Británia v európskej dvadsaťosmičke. O prognóze informovala agentúra DPA, ktorá má dokument k dispozícii. Dôsledky brexitu v priamych zahraničných investíciách nebudú hneď markantné, tie sa prejavia až časom.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ústav predpokladá, že už na konci tohto roka klesnú investície na Ostrovoch o 10 %. „Straty sa budú do roku 2025 zväčšovať. Od roku 2018 prestane mať Británia výhody s členmi EÚ pri výmene tovarov. Podľa štúdie „nová obchodná dohoda bude mať nepriaznivé podmienky“ pre Britániu. Okrem toho hodnota libry klesne, takže dovozy do Británie zdražejú. Tie budú viesť k vzostupu inflácie.

Hospodárske straty Británie sa budú zvyšovať do roku 2025, potom sa celkovo zmiernia. V Nemecku bude v dôsledku brexitu vo finálnom roku o 70.000 pracovných miest menej, na kontinente spolu zanikne vyše 500.000 miest. Podľa niektorých prognóz publikovaných v tlači v Británii je výsledkom referenda o odchode z EÚ ohrozených až 900.000 pracovných príležitostí.

Bank of England zmiernila kapitálové požiadavky pre komerčné banky 

Britská centrálna banka dnes oznámila, že v úsilí zabezpečiť stabilitu finančného systému po hlasovaní Britov o odchode krajiny z Európskej únie zmierňuje kapitálové požiadavky pre komerčné banky. Cieľom je vytvoriť bankám priestor na poskytnutie väčšieho objemu úverov. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.

Bank of England (BoE) uviedla, že jej Finančný výbor znížil mieru proticyklického kapitálového vankúša z pôvodných 0,5 % na nulu, a to s okamžitým efektom. Na tejto úrovni ho plánuje držať minimálne do júna budúceho roka. Krok Finančného výboru BoE tak uvoľní kapitál v objeme asi 5,7 miliardy libier (6,79 miliardy eur), čo následne zvýši úverovú kapacitu bánk až o 150 miliárd libier. Banky budú môcť peniaze použiť na poskytnutie ďalších úverov, a tým podporu ekonomiky.

 

Viac o téme: LibraBritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu