Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Merkelová túži po dobrých vzťahoch s Britániou: Kým dôjde na rozhovory, má podmienku

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že je "dôležité, aby sme Britániu stále vnímali ako priateľa a partnera" aj napriek rozhodnutiu tejto krajiny vystúpiť z Európskej únie.

Merkelová sa takto vyjadrila po príchode na mimoriadny summit lídrov EÚ v Bruseli, kde budú rokovať o tzv. brexite. Nemecká líderka v Bruseli však zdôraznila, že "sa nebudú konať žiadne neoficiálne ani oficiálne rozhovory, kým Británia neuplatní článok 50" Lisabonskej zmluvy, ktorým sa oficiálne spúšťa proces rokovaní o odchode krajiny z 28-člennej únie.

Po vystúpení ostrovnej krajiny z EÚ bude podľa všeobecného očakávania úloha Nemecka ešte dôležitejšia. Britskí občania hlasovali v referende 23. júna za odchod z EÚ, teda za brexit. Z Európskej únie, ktorá vznikla preto, aby sa po dvoch svetových vojnách zabránilo ďalšiemu konfliktu, a to pomocou voľného trhu, zatiaľ ešte žiadna krajina nevystúpila, pripomenula v správe tlačová agentúra AP.

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes po príchode na summit v Bruseli vyzval Britániu, aby rozhovory o odchode z EÚ začala "čo najskôr". Hollande dodal, že zvyšok únie "nemôže strácať čas", pretože musí plánovať svoju budúcnosť bez Británie. Hollande pripustil, že je to historická chvíľa, ale zdôraznil tiež, že "dejiny pokračujú" a "Európa sa nezastaví" po hlasovaní Britov o odchode.

Sobotka to necháva na Britov

Briti by mali mať čo najskôr novú vládu. Následne sa krajina musí rozhodnúť, či požiada o vystúpenie z Európskej únie, na ktorom sa občania uzniesli minulý týždeň v referende. Na dnešnom summite lídrov EÚ v Bruseli to vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka, ktorého cituje spravodajský server Novinky.cz.

"Británia sa musí sama suverénne rozhodnúť, či požiada o vystúpenie z Európskej únie alebo nie. Zatiaľ s tým váha. Ak o to požiada, bude o čom rokovať," uviedol Sobotka. Pokiaľ o vystúpenie nepožiada, tak nemôžu začať rokovania o podmienkach, pri ktorých by z EÚ vystúpila, dodal. Británia teraz podľa neho potrebuje najmä to, aby mala čo najskôr novú vládu. "Konzervatívci povedali, že budú teraz dva mesiace vyberať nového predsedu strany, čo bude potenciálne nový predseda vlády. Neviem, či to nie je príliš veľký luxus pre Britániu, teraz sa dva mesiace zmietať v politickej neistote," upozornil Sobotka. Nevidí však dôvod, prečo by únia mala na Londýn naliehať.

Český premiér dodal, že o pozícii českej vlády k brexitu bude poslancov dolnej komory parlamentu informovať vo štvrtok. Uznieslo sa na tom vedenie Poslaneckej snemovne. "Pokiaľ si Británia bude chcieť udržať prístup na spoločný európsky trh, bude ČR požadovať zachovanie voľného vstupu občanov EÚ na britský trh práce," naznačil Sobotka jednu z požiadaviek.

Viac o téme: Angela MerkelováBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu