Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kauza Panama Papers stále na pretrase: Zverejnená databáza subjektov, ktoré využívajú daňové raje

Firma Mossack Fonseca zaslala novinárom list, aby databázu nezverejňovali.
Firma Mossack Fonseca zaslala novinárom list, aby databázu nezverejňovali. (Zdroj: SITA)

FRANKFURT NAD MOHANOM - V rámci kauzy Panama Papers zverejnilo Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ) databázu obsahujúcu 200.000 subjektov, ktoré využívajú daňové raje. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Databáza, ktorú ICIJ zverejnilo v piatok o 19.00 h SELČ na stránke icij.org, obsahuje základné obchodné údaje o 200.000 spoločnostiach, trustoch a nadáciách založených v 21 jurisdikciách vrátane Hongkongu či amerického štátu Nevada.

V niektorých prípadoch sú v databáze uvedené aj mená skutočných majiteľov offshorových spoločností. Informácie obsahujúce čísla bankových účtov, telefónne čísla či e-mailové adresy týchto osôb však boli zo zverejnenej databázy odstránené. Údaje unikli z Panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca, ktorá tvrdí, že išlo o útok hackerov.

Firma Mossack Fonseca minulý týždeň vyhlásila, že ICIJ zaslala list, v ktorom novinárov vyzýva, aby databázu nezverejňovali a "vzali do úvahy skutočnosť, že jej vznik je výsledkom krádeže dôverných informácií"

ICIJ podľa vlastného vyjadrenia koná vo "verejnom záujme", a preto sa databázu rozhodlo zverejniť. Kauza Panama Papers (Panamské dokumenty) je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Objemom dát - 11,5 miliónov dokumentov a 2,6 terabytov dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena. 

Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali začiatkom apríla prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku.

Viac o téme: NemeckoPanama PapersMossack Fonseca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu