Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál kvôli Panama Papers už aj v Británii: VIDEO Cameron zavádzal, ľudia chcú jeho pád!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes pripustil, že pochybil pri vysvetľovaní kauzy okolo takzvaných panamských dokumentov (Panama Papers). Odmietol však, žeby sa dopustil niečoho nezákonného. Cameron pôvodne tvrdil, že žiadny majetok vo firmách v daňových rajoch nevlastní. Vo štvrtok však priznal, že spolu s manželkou vlastnil akcie v offshoreovej spoločnosti svojho zosnulého otca. V roku 2010 vraj ale všetky predal.

Sledujte NAŽIVO: Ľudia v Británii protestujú a žiadajú rezignáciu Davida Camerona

"No, nebol to veľmi dobrý týždeň. Viem, že som sa k tomu mal postaviť lepšie, a mohol som sa k tomu postaviť lepšie," povedal dnes Cameron na jarnom fóre svoje Konzervatívnej strany s tým, že vina za spôsob, akým sa ku kauze uniknutých dokumentov panamskej právnej spoločnosti Mossack Fonseca postavil, padá na jeho hlavu. Cameron tiež prisľúbil, že neskôr zverejní svoje daňové priznania za posledných niekoľko rokov, čo vraj ešte žiadny britský premiér nikdy neurobil. 

Na sociálnej sieti Twitter vznikla aj samostatná skupina s hashtagom "Rezignuj David Cameron", kam ľudia pridávajú príspevky z aktuálneho protestu, ale aj svoje postoje a názory na súčasného britského premiéra Camerona.​

Škandál kvôli Panama Papers
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Škandál na Downing Street: Panama Papers usvedčili aj Camerona, prišlo veľké priznanie

Predseda britskej vlády vo štvrtok uviedol, že s manželkou Samanthou vlastnili 5000 akcií v offshoreovej spoločnosti svojho zosnulého otca. V roku 2010 ich predali za zhruba 30.000 libier. Cameron tiež zdôraznil, že nemá čo skrývať a že v Británii zaplatil všetky dane zo zisku.

Cameronov zosnulý otec Ian riadil podľa panamských dokumentov investičný fond so sídlom na Bahamách. Zisky z tohto fondu neboli 30 rokov zdaňované v Británii, čo umožnil zložitý mechanizmus, na ktorého vytvorení sa podieľala spoločnosť Mossack Fonseca sídliaca v Paname. Tá sa špecializuje na zakladanie firiem v daňových rajoch a s tým súvisiace služby.

Škandál kvôli Panama Papers
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa predsedu opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna Cameron "stratil dôveru britského ľudu". Podľa uniknutých dokumentov ukrývajú desiatky prominentných politikov, biznismenov a športovcov z mnohých krajín sveta svoj majetok v daňových rajoch, aby sa vyhli jeho zdaneniu vo svojej krajine. Na únik správ reagovalo oznámením o začatí vyšetrovania už niekoľko hláv štátov a vlád. 

Cameron tvrdí, že nemá nič spoločné s Panama papers: V dokumentoch je meno jeho blízkeho človeka

Prvou veľkou obeťou kauzy Panamských dokumentov sa stal islandský premiér Sigmundur David Gunnlaugsson, ktorý kvôli kauze na čele vlády v stredu večer skončil. 

 

Viac o téme: David CameronPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu