Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kauza Panama Papers naberá na intenzite: V zozname nechýba ani najbohatší Čech

sídlo spoločnosti Mossack Fonseca
sídlo spoločnosti Mossack Fonseca (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - V dokumentoch panamskej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá mala spoločnostiam a jednotlivcom pomáhať obchádzať daňové zákony, prípadne legalizovať výnosy z trestnej činnosti, sa objavujú tiež mená českých podnikateľov. Informuje o tom český spravodajský server Novinky.cz.

Webová stránka Investigace.cz uvádza, že v uniknutých zoznamoch figurujú okrem iných najbohatší Čech Petr Kellner či spolumajiteľ skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH), futbalovej Sparty a niekoľkých médií Daniel Křetínský. Ten už podľa servera Novinky.cz obchádzanie zákona poprel. Na citovanom zozname je 283 ľudí, ktorých aktivity smerujú do Českej republiky.

Kellner má podľa tohto webu s manželkou niekoľko spoločností na britských Panenských ostrovoch a v tento oblasti je registrovaná tiež Křetínského firma.

"Daniel Křetínský nevyužíva a nikdy nevyužíval akékoľvek panamské ani iné anonymné štruktúry k zakrývaniu skutočného vlastníctva spoločností," ohradil sa dnes v stanovisku pre médiá riaditeľ marketingu a komunikácie českej skupiny EPH Daniel Častvaj v reakcii na kauzu Panama Papers (Panamské dokumenty).

V dokumentoch sa podľa servera Novinky.cz objavuje aj meno Radovana Krejčířa, ktorý bol v Juhoafrickej republike odsúdený na 35 rokov za vraždu a ďalšie prečiny. Dokumenty ho uvádzajú pre podozrivé transakcie medzi svojimi firmami.

V dokumentoch, označovaných ako Panama Papers (Panamské dokumenty), figuruje ďalej mnoho podnikateľov zaoberajúcich sa solárnymi elektrárňami. S väzbou na Českú republiku bol zverejnených viac než 250.00 dokumentov. Na zozname je podľa webu 283 ľudí, ktorých aktivity smerujú do ČR.

Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Vyplýva z nich, že pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými lídrami krajín, vrátane diktátorov.

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu.

Panamské dokumenty bude vyšetrovať úrad pre finančný dohľad

Švajčiarska generálna prokuratúra sa dnes vyjadrila, že v súčasnosti neplánuje vyšetrovať rozsiahly únik údajov v kauze tzv. Panamských dokumentov, ktoré okrem iného spájajú švajčiarske banky so schránkovými spoločnosťami.

"Musia existovať dostatočné dôvody pre podozrenie, aby sa mohlo začať trestné vyšetrovanie a nariadiť nátlakové opatrenia," citovala hovorkyňu generálnej prokuratúry v Berne, Nathalie Guthovú, tlačová agentúra DPA.

Do veci však vstúpil Švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom (FINMA), ktorý následne oznámil, že v reakcii na tzv. Panamské dokumenty spúšťa predbežné vyšetrovanie. Malo by objasniť, či švajčiarske banky spolupracovali s panamskou firmou Mossack Fonseca a či porušili zákon, uviedol FINMA v písomnom vyhlásení.

Podľa Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov (ICIJ) zohrali banky a finanční sprostredkovatelia so sídlom vo Švajčiarsku významnú úlohu pri zriaďovaní schránkových spoločností s panamskou právnickou firmou Mossack Fonseca.

ICIJ uvádza, že 1223 z vyše 14.000 finančných sprostredkovateľov, ktorí sa objavujú v uniknutých zložkách firmy Mossack Fonseca, pôsobilo vo Švajčiarsku.

Veľké švajčiarske banky Credit Suisse a UBS zriadili podľa tzv. Panamských dokumentov 918 a 579 schránkových spoločností. Obe banky dnes zdôraznili, že neprekročili zákon.

"Absolútne nemáme záujem o peniaze, ktoré neboli zdanené alebo pochádzajú z ilegálnych zdrojov," uviedla UBS. Podobne sa vyjadrila aj druhá banka.

Švajčiarsky denník Tages-Anzeiger napísal, že ruský violončelista Sergej Rodulgin, blízky priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, využíval švajčiarsku pobočku ruskej banky Gazprombank a zürišských právnikov na to, aby mal kontrolu nad nezvyčajne veľkými schránkovými aktívami v ruských zbrojárskych a mediálnych spoločnostiach.

Denník Tages-Anzeiger bol jedným z médií, ktoré v nedeľu zverejnili vyšetrovanie kauzy Panamské dokumenty spoločne s ICIJ.

Vo svojom komentári dodal, že veľké švajčiarske banky sa v uplynulých rokoch poučili, "ale finanční sprostredkovatelia, exkluzívne právnické firmy vo finančnej štvrti Zürichu a zahraničné banky s pobočkami vo Švajčiarsku ešte nepochopili, že sa časy zmenili".

Viac o téme: Mossack Fonseca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu