Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Správa, na ktorú čakal celý svet: Polícia zatkla hľadaného teroristu z Bruselu, bol to novinár

Je zatknutý Faycal Cheffou skutočne tretím útočníkom z letiska?
Je zatknutý Faycal Cheffou skutočne tretím útočníkom z letiska? (Zdroj: Twitter/MyNorthwest.com)

BRUSEL - Belgickým orgánom sa podarilo zatknúť a identifikovať jedného z teroristov, ktorí v utorok odpálili bomby na medzinárodnom letisku v Bruseli. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informoval dnes belgický denník Le Soir, ktorého údaje prevzala agentúra DPA. Belgický prokurátor dnes potvrdil piatkovú správu tlače, že tento doteraz neznámy muž z kamerového záznamu bol zatknutý.

Muž identifikovaný ako Faycal Cheffou je podľa zverejnenej správy jedným z trojice útočníkov zachytených bezpečnostnými kamerami pred výbuchmi na bruselskom letisku. K jeho zatknutiu došlo už v noci na piatok, na čo potvrdil jeho totožnosť vodič taxíka, ktorý ho v deň útoku priviezol spolu s komplicmi na letisko.

V Belgicku zabili strážcu jadrovej elektrárne: Ukradli mu kartu, ďalší plánovaný útok?!

Federálny prokurátor dnes nazval zatknutého Faycala C. a obvinil ho z podielu na teroristických vraždách a ďalších zločinoch. Le Soir uviedol, že dolapený je plným menom Faycal Cheffou a je novinárom na voľnej nohe. Podľa vyhlásenia prokuratúry vyšetrovatelia vykonali prehliadku v byte tejto osoby, nenašli však nijaké zbrane alebo výbušniny.

Dvaja ďalší útočníci z letiska - Najim Laachraoui (24) a Ibrahim El Bakraoui (29) - zahynuli, keď odpálili bomby ukryté v batožine. Prokurátor dnes tiež oznámil, že obvinil z terorizmu aj dvoch zadržaných v Belgicku v rámci vyšetrovania iných prípadov. Rabah N. sa podľa neho podieľal na príprave nového atentátu vo Francúzsku, ktorý vo štvrtok zmarila francúzska polícia. Aboubakarea A. obvinil z účasti v teroristickej skupine v Belgicku.

 

Belgická prokuratúra podľa DPA už v piatok informovala o zatknutí muža s priezviskom Cheffou, neposkytla však nijaké podrobnosti o možnom spojení tejto osoby s útokom na bruselskom letisku. Utorňajšie bombové útoky na letisku Zaventem a stanici bruselského metra Maelbeek/Maalbeek si vyžiadali dokopy 31 obetí na životoch a približne 300 zranených.

...

Aténska polícia vedela už vlani o plánoch na útok na letisko v Bruseli 

Plány na vykonanie prípadného útoku na bruselskom letisku našla grécka polícia v dvoch bytoch v Aténach ešte v januári 2015 a informovala o tom aj zodpovedné úrady v Belgicku. Oznámila to dnes grécka spravodajská stanica Skai s odvolaním sa na policajné zdroje. Medzi rôznymi inými dokumentmi sa vtedy našla aj mapa bruselského letiska. Grécka polícia však zatiaľ túto mediálnu správu oficiálne nekomentovala.

Skai uviedla, že plány sa našli v bytoch, ktoré mali prenajaté islamisti. Neskôr vyšlo najavo, že v jednom z týchto bytov sa zdržiaval aj organizátor novembrových útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud. Pri teroristických útokoch na futbalovom štadióne, v koncertnej sieni, reštauráciách a baroch zahynulo 13. novembra vo francúzskej metropole 130 ľudí.

Dvadsaťosemročného Abaaouda s belgickým občianstvom následne zastrelili pri dramatickom protiteroristickom záťahu na parížskom predmestí Saint-Denis. Súčasťou rozsiahlej Abaaoudovej púte po Európe bolo aj prenajatie si bytu v Aténach. Francúzska polícia poskytla po Abaaoudovej smrti gréckym policajtom vzorku jeho DNA. V rámci vyšetrovania z januára 2015 bol v inom byte zatknutý jeden 33-ročný muž, ktorého grécke úrady neskôr odovzdali Belgicku.

Nemci podľa ministra musia rátať s terorizmom, nemali by však podľahnúť panike 

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas nevylučuje možnosť, že po útokoch v Belgicku sa teroristi zamerajú aj na Nemecko. Vyjadril sa tak v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Saarbrücker Zeitung, z ktorého cituje agentúra DPA.

"Nesmieme sa spoliehať na to, že medzinárodný terorizmus bude donekonečna obchádzať Nemecko," povedal Maas a dodal, že spolková republika je už dlhšie považovaná za potenciálne miesto teroristických útokov. Nemcom napriek tomu odkazuje, že by nemali podľahnúť panike.

"Naše bezpečnostné orgány urobia všetko v ich silách, aby takýmto útokom zabránili a ľudí v Nemecku čo najlepšie ochránili... Ak by sme teraz úplne ustrnuli od strachu a hrôzy, potom by teroristi dosiahli svoj cieľ," upozornil nemecký minister spravodlivosti. Utorňajšie bombové útoky na letisku a stanici metra v Bruseli, spájané s činnosťou organizácie Islamský štát, si vyžiadali dokopy 31 obetí na životoch a približne 300 zranených.

Pred možnosťou ďalších podobných útokov varoval v piatok aj francúzsky prezident Francois Hollande. Sieť islamských radikálov stojaca za masovým zabíjaním v Bruseli a predtým v Paríži je podľa neho momentálne "likvidovaná", avšak hrozbu naďalej predstavujú iné teroristické bunky.

Viac o téme: Teroristický útokBruselFaycal Cheffou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu