Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Monštrum a úspešný športovec: Brat atentátnika z belgického letiska Zaventem ide na olympiádu

Mourad Laachraoui Zobraziť galériu (4)
Mourad Laachraoui (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Najim Laachraoui bol jedným z útočníkov, ktorí sa v mene teroristickej organizácie Daeš vyhodili do povetria na bruselskom letisku Zaventem 22. marca tohto roka a majú na svedomí smrť viac ako desiatky ľudí. Jeho mladší brat Mourad je jedným z najlepších bojovníkov taekwondo na svete a v auguste sa zúčastní olympijských hier v Rio de Janeiro. O svojom súrodencovi prehovoril v interview pre nemecký denník Spiegel.

Šokujúce odhalenie útokov v Bruseli: Jeden z atentátnikov pracoval na letisku päť rokov!

V máji sa o tri roky mladší brat atentátnika z Bruselu kvalifikoval na olympijské hry, hoci vo svojej váhovej kategórii nemá žiadnych súperov, a tak do Ria de Janeira príde len ako sparing partner ostatných športovcov z belgického tímu. Vystúpi len vtedy, ak sa zraní nejaký bojovník.

V rozhovore pre Spiegel povedal, že práve šport mu pomohol vyrovnať sa s tým, čo spáchal jeho brat. "Taekwondo ma naučilo, ako sa rešpektovať ostatných ľudí," uviedol 21-ročný Laachraoui a dodal, že už ako malí chlapci sledovali filmy s Bruceom Leem či Jackiem Chanom. No kým Mourad s bojovým umením ešte len aktívne začínal, jeho brat Najim (vtedy 18-ročný) s ním končil a zmenil životný štýl.

Monštrum a úspešný športovec:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V rozsudku bruselského súdu z roku 2015 sa píše, že Najim začal chodiť často do mešity, kde sa zradikalizoval. Podľa Mourada čítal veľa kníh, ktoré sa zaoberali politickými otázkami. Súrodenci sa vídali len zriedka, ale keď sa doma stretli, vždy medzi nimi vládla dobrá nálada. "Nebol vôbec nešťastný. Žil dobre, nemal žiadne problémy," uviedol Mourad.

Vo februári 2013 Najim odcestoval cez Turecko do Sýrie, kde sa neskôr pripojil k Daeš. O dva týždne nahlásil jeho zmiznutie na polícii otec. Mourad tvrdí, že vtedy videl svojho brata naposledy. O jeho neskoršom príchode späť do Bruselu nič nevedel. Dozvedel sa o tom, až po útokoch. Horlivý stúpenec Daeš pritom po návrate žil iba 400 metrov od univerzity, ktorú Mourad navštevoval.

Monštrum a úspešný športovec:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Brahim El Bakraoui a Najim Laachraoui odpálili 22. marca ráno výbušniny umiestnené v kufroch na bruselskom letisku Zaventem a zabili 16 ľudí. Laachraouiova DNA sa tiež našla na bombe, ktorá zabíjala pri útokoch v Paríži v novembri 2015. Brat olympionika je tak čiastočne zodpovedný za viac ako 160 úmrtí.

Na otázku, aké vysvetlenie má Mourad pre zločiny svojho brata, športovec povedal: "Veľa som o tom premýšľal, ale na nič som neprišiel. Neviem, čo sa stalo, a asi sa to ani nikdy nedozviem". Napriek tomu, že Najim spôsobil utrpenie toľkým ľudom, nezanevrel na neho. "Chýba mi ako brat. Ale nechýba mi za to, čo urobil," dodal.

Najim Laachraoui
Zobraziť galériu (4)
Najim Laachraoui  (Zdroj: SITA/Belgian Federal Police via AP)

Viac o téme: OlympiádaZaventem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu