Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti varujú, pripravte sa na nové kontroly na letiskách: Tieto OPATRENIA ale môžu zvýšiť riziko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Teroristický útok na bruselskom letisku Zaventem nebol len varovaním, že podobný scenár by sa mohol znova zopakovať. Odborníci upozorňujú, že dôsledky sa môžu prejaviť nielen v podobe sprísnených bezpečnostných opatrení vo vzťahu k cestujúcim. Otázne ale je, či bude takýto prístup riešením.

Cestujúci na letiskách musia ukázať obsah svojich batožín a podstúpiť skenovanie tela. Napriek tomu to môže byť málo. Špecialisti po utorkovej dráme na bruselskom letisku Zaventem uvažujú o ďalších bezpečnostných opatreniach. K výbuchu došlo ešte pred bezpečnostnou kontrolou a niektorí odborníci navrhujú ľudí kontrolovať ešte pred vstupom do budovy letiska, uvádza Dailymail.co.uk.

FOTO Hrdinu, ktorý vytiahol z letiskového pekla sedem ľudí: Všade bola krv a telá bez nôh

Teroristické útoky skrátka vyvolali nové bezpečnostné problémy. Časť expertov však dodáva, že ak by sme prijali nové opatrenia, boli by finančne nákladnejšie ,a zároveň by mohli vytvoriť nový priestor, v ktorom by sa zhromaždil veľký počet ľudí.

Experti varujú, pripravte sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ďalšie riziká?

Po útokoch sprísnili bezpečnostné opatrenia viaceré letiská po celom svete. Na britských letiskách Heathrow, Gatwick, Manchester a Glasgow trvala kontrola batožín dlhšie ako zvyčajne. Odborníci však reagovali, že teroristické útoky spôsobia "bolesti hlavy" bezpečnostným agentúram, pretože akékoľvek ďalšie preventívne opatrenia by zároveň mohli viesť k novým rizikám. Navyše, komplikovanejšie kontroly povedú k meškaniam letov.

Posledný podobne úspešný teroristický útok v nezabezpečených zónach letiska sa odohral v Moskve v januári 2011 v príletovej hale letiska. Zomrelo pri ňom 37 ľudí a ďalších 173 bolo zranených. Tragédia viedla k sprísneniu bezpečnostných kontrol na európskych letiskách, vrátane povinných kontrol cestujúcich pred vstupom do terminálu.

Experti varujú, pripravte sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zlyhanie belgického zabezpečenia

Bezpečnostní odborníci navrhujú, aby spravodajské služby zdieľali viac informácií a využili moderné technológie na diskrétnu kontrolu cestujúcich. Na bezprizorne odloženú batožinu dokáže upozorniť aj sofistikovanejší kamerový systém. Na niektorých afrických letiskách či letiskách na Strednom východe a v juhovýchodnej Ázii sú cestujúci často kontrolovaní ešte prv, ako vstúpia do budovy letiska.

Kontroly by sa podľa expertov nemali týkať len letísk, ale aj nákupných centier, športových areálov či kultúrnych podujatí. Pini Schiff, bývalý riaditeľ zabezpečenia na izraelskom letisku Ben-Gurion, ktoré je považované za jedno z najbezpečnejších, nazval útoky v Bruseli kolosálnym zlyhaním belgického zabezpečenia. Viacerí experti sa prikláňajú k názoru, že cestujúci by mali byť kontrolovaní ešte pred vstupom do budovy letiska, čo je momentálne jediné adekvátne riešenie.

Experti varujú, pripravte sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: LetiskoTeroristický útokKontrola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu