Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na úteku je niekoľko osôb, ktoré môžu byť zapletené do útokov: Tá hrozba je tu stále!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Po utorkových útokoch v Bruseli je na úteku niekoľko osôb, ktoré do nich mohli byť zapletené, informoval dnes na tlačovej konferencii v Bruseli šéf Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM/OCAD) Paul Van Tigchelt. Práve týmto faktom aj belgické úrady zdôvodnili svoje rozhodnutie ponechať v platnosti štvrtý, najvyšší stupeň pohotovosti pred hrozbou teroristického útoku.

"Hrozba útoku je stále reálna," zaznelo dnes na tlačovej konferencii. Belgický federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw pred novinármi potvrdil, že počas pátrania po osobách podozrivých zo spáchania atentátov v Bruseli dnes polícia zatkla jednu osobu, ktorá sa podrobuje výsluchu. 

Dodal, že polícia pátra ešte po najmenej jednej osobe, ktorá bola priamo zapletená do atentátu na bruselskom letisku Zaventem. Podľa prokurátorových slov ide o muža v klobúku a svetlej bunde, známeho z fotografie zverejnenej v médiách, ktorý je stále na úteku. 

Fotografia z bezpečnostnej kamery ho zachytáva v spoločnosti dvoch mužov, pričom všetci traja tlačia pred sebou vozíky s batožinou. Mužom v strede je Ibrahim Bakraoui. Druhý samovražedný atentátnik, po Bakraouiho pravici, zatiaľ identifikovaný nie je. 

Aj Bakraoui i zatiaľ neznámy muž majú na ľavej ruke čiernu rukavicu. Belgické médiá špekulujú, že v nej alebo pod ňou v ruke držali detonátor. Neznámy muž v klobúku "zložil veľkú tašku a potom, (ešte) pred explóziami odišiel," vysvetlil prokurátor. 

Batožina, ktorú na letisku zanechal, obsahovala najviac výbušnín. Vzhľadom na to, že výbušnina bola nestabilná, okamžite po svojom príchode ju zneškodnili privolaní pyrotechnici ministerstva obrany. Prokurátor spresnil, že pri tomto zásahu nebol nikto zranený. 

Van Leeuw súčasne potvrdil médiami zverejnenú identitu páchateľa atentátu na stanici metra Maelbeek, kde útočil Khalid Bakraoui, 27-ročný brat spomínaného Ibrahima. 

Prokurátor informoval, že počas razií, ku ktorým polícia na rôznych miestach Bruselu pristúpila po utorkových útokoch, sa v byte v bruselskej štvrti Schaerbeek našlo 15 kilogramov výbušniny TATP, 150 litrov acetónu, 30 litrov peroxidu vodíka, detonátory, batožina plná klincov a skrutiek a materiál na vyhotovenie nálože. Prokurátor spresnil, že výbušnina TATP nájdená v byte bola totožná s výbušninou použitou pri novembrových atentátoch v Paríži. 

Generálna komisárka federálnej polície Catherine de Bollová na tlačovej konferencii potvrdila oficiálnu bilanciu, podľa ktorej pri útokoch zahynulo 31 ľudí a 270 ich bolo zranených. Upozornila, že tento počet obetí sa môže zvýšiť. 

Vysvetlila tiež, že fragmenty telesných pozostatkov nájdené po útokoch na letisku Zaventem previezli na identifikáciu do univerzitnej nemocnice v meste Louvain a fragmenty tiel obetí zo stanice metra Maelbeek do vojenskej nemocnice v meste Neder-Over-Hembeek. 

Viac o téme: BruselBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu