Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prokurátor potvrdil zadržanie jedného podozrivého: Muž z fotografie to ale nie je

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Belgický federálny prokurátor Frederic Van Leeuw dnes na tlačovej konferencii v Bruseli potvrdil, že počas pátrania po osobách podozrivých zo spáchania atentátov v Bruseli dnes polícia zatkla jednu osobu, ktorá sa podrobuje výsluchu.

Uviedol, že v útoku na letisku Zaventem prišli o život dvaja teroristi. Jedného z nich sa podarilo identifikovať na základe odtlačkov prstov ako 29-ročného Ibrahima Bakraouiho. Druhý samovražedný atentátnik zatiaľ identifikovaný nie je.

Muž v klobúku a svetlej bunde, známy z fotografie zverejnenej v médiách, je stále na úteku. "Zložil veľkú tašku a potom, (ešte) pred explóziami odišiel," vysvetlil prokurátor. Na letisku sa nenašla žiadna zbraň.

Prokurátor potvrdil zadržanie jedného
Zobraziť galériu (2)

Samovražedným atentátnikom na stanici metra Maelbeek je Khalid Bakraoui, 27-ročný brat spomínaného Ibrahima, vyhlásil prokurátor.

Ibrahim Bakraoui podľa neho zanechal testament, ktorý sa našiel v počítači v odpadkovom koši na ulici v bruselskej štvrti Schaerbeek. Napísal v ňom: "Som v chvate, neviem, čo robiť, nie som v bezpečí všade po mne pátrajú" a vyjadril aj obavy, že ak sa "to ďalej bude takto vliecť", skončí v cele susediacej s tou, v ktorej je Salah Abdeslam. 

Abdeslam bol zadržaný minulý piatok v Bruseli v súvislosti s podozrením z účasti na teroristických útokoch v Paríži z novembra 2015.

Prokurátor potvrdil, že v byte v bruselskej štvrti Schaerbeek, ktorý polícia v utorok prehľadala, sa našlo 15 kilogramov výbušniny TATP, 150 litrov acetónu, 30 litrov peroxidu vodíka, detonátory, batožina plná klincov a skrutiek a materiál na vyhotovenie nálože.

Informoval tiež, že podľa poslednej bilancie si atentáty v Bruseli vyžiadali 31 obetí a 270 zranených.

Dodal, že úrady ponechali v platnosti štvrtý, najvyšší stupeň pohotovosti pre hrozbu teroristického útoku. "Hrozba útoku je stále reálna," zaznelo dnes na tlačovej konferencii.

Viac o téme: BruselBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu