Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na Slovensku si po prvý raz naliali Jahodového vína

Jirka Macháček Zobraziť galériu (7)
Jirka Macháček

BRATISLAVA - Návštevníci MFF Bratislava mali v stredu večer možnosť vidieť v exkluzívnej predpremiére koprodukčný poľsko-slovenský film Jahodové víno. Počet zvedavých divákov prevýšil kapacitu kinosály, kde snímku podľa knihy Andrzeja Stasiuka Haličské poviedky, uviedla poľsko-slovenská delegácia na čele s režisérom Dariuszom Jablońským.

Na Slovensku bude mať Jahodové víno oficiálnu premiéru 10. apríla 2008. Doteraz film uviedli len na medzinárodných festivaloch v Mannheime, Gdyni a Varšave. Dariusz Jabloński obsadil do hlavných úloh českého herca Jiřího Macháčka a slovenskú herečku Zuzanu Fialovú. Obaja sa prišli podeliť o zážitky z nakrúcania i do Bratislavy.

Macháčkovi sa hneď po prečítaní scenáru zapáčila jeho krásna magickosť. Zuzanu Fialovú vnímal po svojom boku ako svoju slovenskú sestru, pričom Macháček sa cíti ako jej český brat. Slovenské herečky vraj podľa neho pôsobia v českých či poľských projektoch ako sviatok, pretože sa s nimi príliš často nestretávajú. Macháček si po svojich "klasických" postavách zahral tridsiatnika Andrzeja, skúseného kriminalistu, ktorý sa rozhodne odísť z hlavného mesta a skoncovať so svojím doterajším životom.

"Snažil som sa hrať človeka, ktorý hľadá vykúpenie alebo nejakú satisfakciu," povedal Macháček, ktorý si podobný typ postavy zahral po prvý raz, čo bolo pre neho oveľa väčšou Jabloński pracoval na Jahodovom víne, ktoré sa malo pôvodne volať Haličské poviedky, ale aj Trochu ako v nebi, vyše dvoch rokov.

Nakrúcalo sa počas všetkých štyroch ročných období. Režisér vyzdvihol aj výnimočnú poľsko-slovenskú spoluprácu, bez ktorej by podľa neho Jahodové víno nevzniklo. Ako povedal pred prvým slovenským uvedením filmu, slovenská kinematografia by mala dostať viac peňazí, pretože má veľa talentov, ktoré treba podporovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu