Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Bratislavský festival predstaví aj diela mladých výtvarníkov

BRATISLAVA – Po minuloročnej úspešnej prezentácii sekcie Videoart na bratislavskom festivale sa jeho súčasťou tento rok stal projekt artON!, ktorý zastrešuje festivalovú sekciu Videoart, ale aj výstavu výtvarných diel mladých autorov z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) pod spoločným názvom againS.T. /again_search_today/.

Projekt againS.T. /again_search_today/ je pokračovaním spolupráce VŠVU a bratislavského festivalu, ktorej výsledkom bola minulý rok výstava diel študentov a absolventov školy pod názvom Nice to meet you, a ktorá sa stretla s pozitívnym ohlasom. Podľa slov koordinátorky výstavy a zároveň zostavovateľky sekcie artON! (Videoart) je projekt výstavy umeleckých diel v priestoroch nákupného centra nezvyčajným spojením, ktoré však môže dostať súčasné umenie do pozornosti verejnosti.

„V prvom rade sa snažíme o prezentáciu súčasnej kultúry a umenia v širšom kontexte, ale aj v priestore, ktorý ma vysokú návštevnosť. Súčasné umenie by malo mať šancu dostať sa medzi široké spektrum ľudí, keďže práve chýbajúci kontakt so súčasným umením vytvára zvláštne vákuum nezáujmu, nepochopenia či akejsi „straty vnímania“ zo strany verejnosti. Verím, že prezentácia súčasného myslenia vo vzájomnom prepojení filmového a výtvarného jazyka na jednom mieste a v rámci spoločného projektu si nájde svojich priaznivcov.“

Na výstave sa predstaví dvanásť autorov, medzi nimi Jaro Kyša, Mira Podmanická, Maťo Rosmány, Juraj Rattaj, Jakub Bachorík, Jakub Trajter, Adam Čierny, Jozef Dobrík a Ondrej Jób. Kompozíciu Jána Gejdoša a Petra Šelca pre projekt againS.T. /again_search_today/ dotvoril prof. Juraj Meliš. Vernisáž výstavy, ktorú za VŠVU uvedie vedúci Katedry socha, objekt, inštalácia, akademický sochár Ján Hoffstädter, sa uskutoční v sobotu 1. decembra o 17.00 hod. vo foyeri Palace Cinemas v Auparku.

Súčasťou projektu art ON! je aj festivalová sekcia Videoart, ktorá sa po prvýkrát stala súčasťou festivalového programu už minulý rok. Pod názvom Videoart bratislavský festival vlani uviedol krátkometrážne filmy z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) pred celovečernými snímkami sekcie Proti prúdu. Tento rok budú obsahom sekcie videodiela, ktoré pracujú s výrazne odlišnou rečou než klasický film, zo všetkých troch výtvarných vysokých škôl na Slovensku. Okrem VŠVU svoje práce predstavia aj mladí výtvarníci z Fakulty umení Akadémie umení v Banskej Bystrici a z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, do výberu je zaradených 22 titulov od 19 autorov.

„Aj keď sme pôvodne uvažovali o zaradení videí do sekcie Proti prúdu, kde by figurovali ako predfilmy, nakoniec sa podarilo vytvoriť samostatnú sekciu, ktorá prináša videá v spoločnom bloku, no zároveň zaradené do akýchsi tematických okruhov, ktoré z vybraných videí vyplynuli. Je to práve preto, že mnohé videá pracujú s témami, priamo nadväzujúcimi na realitu, ktorej sme aj my, aj autori súčasťou. Videá hovoria spoločne o pojmoch LIFE, WAR, TIME a PHOBIA, ktoré sa stali názvami jednotlivých tém sekcie,“ hovorí Ingrid Višňovská.

Po prvýkrát sa tento rok uskutoční aj divácke hlasovanie o najzaujímavejšie video, pričom autori víťazných videí získajú cenu artON! MFF 2007. Filmy v sekcii art ON! (Videoart) sa budú premietať v samostatnom programovom bloku v nedeľu 2. decembra o 18.00 hod.

Projekt artON! podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, koordinátorom je VŠVU. Viac informácií získate na stránkach VŠVU.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu