Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Festival navštívi britský režisér Julien Temple

Britský režisér Julien Temple na bratislavský festival zavíta osobne.
Britský režisér Julien Temple na bratislavský festival zavíta osobne.

BRATISLAVA – Dôvod navštíviť Medzinárodný filmový festival Bratislava budú mať tento rok nielen filmoví nadšenci, ale aj priaznivci dobrej hudby. Vďaka sekcii Focus: London Calling, ktorej zameranie je sústredené na britský hudobný film, si budú môcť vychutnať na filmovom plátne legendy, ktoré v hudobnej oblasti patria k svetovej špičke. Niektoré vo svojich dokumentoch predstaví britský režisér Julien Temple, ktorý na bratislavský festival zavíta osobne.

Festivalová sekcia Focus sa už štvrtý rok sústreďuje na spojenie hudby a filmu, tentoraz s dôrazom na britskú kinematografiu. Podľa slov jej zostavovateľa Mira Ulmana, jej obsahom je „to najzaujímavejšie, čo vo Veľkej Británii vzniklo v priebehu posledných rokov. Výslednú podobu však sekcia získala po mojom osobnom stretnutí s režisérom Julienom Templom, ktorému sa jej zameranie páčilo a sľúbil, že pricestuje na festival. Na Slovensko tak zavíta tvorca, z ktorého dokumentárnej tvorby u nás poznáme len film Sex Pistols: Bes a des."

Britský režisér Julien Temple (1953) nakrútil svoj debut, legendárny pseudodokument o vzostupe a páde najslávnejšej punkrockovej skupiny Sex Pistols The Great Rock’n’Roll Swindle v roku 1980. Od tých čias sa takmer výlučne zameriava na hudobné filmy a dokumenty. Zúčastnil sa napríklad projektu filmových adaptácií slávnych operných árií pod názvom Aria, na ktorom participovali aj Robert Altman a Jean-Luc Godard, pre sieť kín IMAX nakrútil dokument o skupine Rolling Stones: Live at Max, ktorý je záznamom koncertu z ich turné Steel Wheels, neskôr sa opäť vrátil ku kapele Sex Pistols filmom Sex Pistols: Bes a des. Vlani Temple dokončil dokument o jednom z najväčších a najznámejších hudobných festivalov Glastonbury. Okrem hudobných dokumentov Julien Temple režíroval i videoklipy pre Blur, Davida Bowieho, Neila Younga, The Rolling Stones, Toma Pettyho, Whitney Houston či ZZ Top. Vo filmografii však má aj celovečerné hrané filmy, z ktorých slovenskí diváci poznajú romantickú komédiu Ľahké pozemšťanky z roku 1988 v hlavných úlohách s Geenou Davis, Jeffom Goldblummom a Jimom Careym.

Najnovším filmom Juliena Templa je celovečerný dokument Joe Strummer: The Future is Unwritten. Túto snímku o frontmanovi skupiny The Clash, ktorá mala premiéru len tento rok na prestížnom festivale Sundance, uvedie bratislavský festival v sekcii Focus: London Calling spolu s ďalšími dvoma Templovými hudobnými filmami. Jedným z nich je minuloročný dokument Glastonbury a debut The Great Rock’n’Roll Swindle, ktorý je označovaný ako Občan Kane medzi hudobnými filmami. Ten si Julien Temple uvedie na bratislavskom festivale osobne hneď v druhý festivalový deň. Sekcia Focus: London Calling, ktorá vznikla vďaka podpore Britskej rady na Slovensku, celkovo ponúkne štyri hudobné tituly, tri Templove filmy doplní snímka Scott Walker: Muž 30. storočia režiséra Stephena Kijaka, ktorá bude pre mnohých objavom a prekvapením. Rozpráva o spevákovi skupiny The Walker Brothers, ktorého fanklub mal v roku 1965 väčší počet členov než fanklub skupiny The Beatles a jeho neskoršie zmiznutie z hudobnej scény patrí k jedným z najpozoruhodnejších javov v histórii populárnej hudby.

V programe bratislavského festivalu figurujú aj ďalšie hudobné filmy. Priamo v súťažnej sekcii sa bude premietať film Control Antona Corbijna o živote a smrti frontmana legendárnej kapely Joy Division Iana Curtisa, v sekcii Svetový čas zasa originálny muzikál z obdobia 60. rokov s najznámejšími skladbami od The Beatles, v ktorom dominuje love story a protivojnové protesty Across the Universe v réžii Julie Taymor a neobyčajný portrét Boba Dylana, ktorého sedem podôb vo filme I´m Not There stvárňuje šesť hercov v réžii Todda Haynesa. V sekcii Zvláštne uvedenie bratislavský festival premietne dokument o vzostupe a páde socialistickej „pop ikony“ Deana Reeda Červený Elvis režiséra Leopolda Grüna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu