Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bohatú filmovú ponuku MFF Bratislava doplnia ďalšie skvelé filmy

MFF Bratislava
MFF Bratislava (Zdroj: IFF Bratislava)

Do programu 14. ročníka MFF Bratislava pribudli ďalšie filmové lahôdky, ktoré aktuálne dopĺňajú bohatú festivalovú ponuku. Najnovší film dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga Hon, patrí k tým filmovým titulom ktoré by určite nemali uniknúť diváckej pozornosti.

Medzi tituly, ktoré aktuálne doplnili bohatú filmovú ponuku patrí aj nový film dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga Hon. Jeden zo zakladateľov dnes už kultového hnutia Dogma ´95 prichádza s pôsobivou snímkou, ktorú síce nakrútil konvenčným štýlom, ale práve klasické spracovanie necháva vyniknúť  silný príbeh učiteľa krivo obvineného zo zneužitia. Lucas pracuje v materskej škole. Má veľa priateľov a rád sa zapája do miestnych tradícií, ako je napríklad lov vysokej zvery. Keď ho jedno z detí obviní zo zneužitia, jeho pohodlný svet sa začína rozpadať. Predstaviteľ Lucasa Mads Mikkelsen si za svoj sugestívny výkon odniesol z festivalu v Cannes Cenu za najlepší mužský herecký výkon.

Ďalšou z programových lahôdok je film Prísť o rozum belgického režiséra Joachima Lafossa. Rozpráva intímny a znepokojujúci príbeh o citovej závislosti pripomínajúci antickú tragédiu. André kedysi adoptoval marockého chlapca a vychoval ho ako vlastného syna. Mounir je teraz ženatý a má štyri deti. Stále žije aj s rodinou u Andrého, závislý od svojho adoptívneho otca finančne aj citovo. Únik z tejto zväzujúcej závislosti nevyhnutne musí skončiť tragicky. Filmu pomáhajú najmä vynikajúce herecké výkony. V hlavných úlohách sa predstavia Tahar Rahim a Niels Arestrup známi z oceňovaného filmu Prorok Jacquesa Audiarda a herečka Émilie Dequenne, ktorá za postavu Mounirovej ženy získala v sekcii Un Certain Regard Cenu za najlepší ženský herecký výkon na festivale v Cannes. Režisér Joachim Lafosse nie je divákom MFF Bratislava neznámy, v roku 2004 tu získal za filmový debut Súkromné šialenstvo Cenu FIPRESCI.

Najnovší film slávneho iránskeho režiséra Abbasa Kiarostamiho Hra na lásku je na prvý pohľad vtipným príbehom o vzťahu mladej tokijskej prostitútky a staršieho profesora, ktorý zapríčiní problémy s jej snúbencom. Ten ani netuší ako si jeho budúca žena privyrába. Kiarostami sa ale aj v tomto filme zaujíma o témy akými sú spoločenské normy, ľudská osobnosť a hranie sa na niekoho iného. Veľká časť deja sa odohráva v aute. Je to intímny priestor, ktorý však nie je ani celkom súkromný ani verejný.

Bratislavský festival ponúkne svojim divákom aj  jeden z  najoceňovanejších a najpútavejších dokumentov súčasnosti Nech žijú protinožci! (¡Vivan las Antipodas!). Režisér Victor

Kossakovsky stavia svoj vizuálne strhujúci dokumentárny film na kontrastoch i nečakaných podobnostiach a prostredníctvom precízne komponovaných záberov diváka vťahuje do sveta „hore nohami“. Pomocou filmovej montáže konfrontuje medzi sebou Argentínsku provinciu Entre Ríos a rušný Šanghaj, Patagóniu a jazero Bajkal, Botswanu a sopky na Havajských ostrovoch, Miraflores v Španielsku a pláž na Novom Zélande.

14. ročník MFF Bratislava sa uskutoční v termíne od 9. do 15. novembra a následne sa presunie do Banskej Bystrice, kde bude 16. a 17. novembra pokračovať Festivalovými dňami.

Podrobnejšie informácie o nadchádzajúcom 14. Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava nájdete na internetovej stránke www.iffbratislava.sk  a  na www.facebook.com/bratislavaiff

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu