Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voľby 2016 Berényi otvorene priznáva: Maďarská menšina v týchto voľbách prehrala!

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dnes sa v skorých ranných hodinách vyjadril k výsledkom predbežných parlamentných volieb aj líder Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi. Zdôraznil, že finálny výsledok síce ešte nie je známy, ale v čase konania tlačovej besedy strana prekročila povinných päť percent na vstup do parlamentu.

„Nie je to konečný výsledok, ešte nie sú spracované všetky údaje. V túto chvíľu to síce vyzerá tak, že SMK je parlamentnou stranou, ale po spracovaní všetkých údajov sa to pravdepodobne zmení,“ konštatoval Berényi s tým, že strana mala úspešnú kampaň a dostala od voličov pozitívne ohlasy. Poďakoval sa kandidátom za kvalitnú prácu. Pripomenul, že počas kampane navštívili takmer všetky dediny, kde žijú príslušníci maďarskej národnosti, a predstavili program strany. 

Podľa jeho ďalších slov víťazom parlamentných volieb nie je nikto. „Veľmi ťažko sa dá zostaviť vláda zo šiestich, možno až ôsmich parlamentných strán. Dostanú sa k moci nesystémové strany, subjekty, ktoré Slovensko ešte vôbec nepozná,“ zdôraznil s tým, že pravdepodobne opäť vznikne tzv. zlepenec. Môže to byť pod vedením Smeru-SD alebo terajšej opozície. „Politická stabilita bude po týchto voľbách na Slovensku minulosťou. Sme na hranici zvoliteľnosti, ale päť percent asi na záver nedosiahneme,“ podčiarkol Berényi.

Dodal, že v prípade spolupráce strany Most-Híd a SMK mohla mať maďarská menšina zastúpenie na južnom Slovensku, ako aj v parlamente. „V Národnej rade SR sa budú obhajovať záujmy menšiny v nastávajúcom období veľmi ťažko. Občania maďarskej národnosti vyjdú z týchto volieb pravdepodobne ako porazení,“ podčiarkol.

Predseda SMK poukázal na to, že v uplynulých štyroch rokoch sa nepodarilo v parlamente presadiť ani jeden zákon týkajúci sa národnostnej menšiny. „Počas existencie zlepenca to bude ešte ťažšie,“ zdôraznil Berényi. 

Viac o téme: SMKJózsef Berényi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu