Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké povolebné prekvapenie: Alojz Hlina podáva prihlášku do KDH, chce byť predsedom!

Alojz Hlina Zobraziť galériu (3)
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý poslanec parlamentu Alojz Hlina si v pondelok podá prihlášku do KDH. Oznámil to na svojom blogu Denníka N s tým, že ak predsedníctvo hnutia na zasadnutí 18. apríla jeho prihlášku odobrí, zabojuje o post predsedu KDH.

Figeľ vracia úder: Najprv Kollárov tvrdý odkaz, teraz odpoveď k mohamedánskej rodine

"Mám jednoduchú víziu a som ju schopný povedať za pár minút a tak, aby sa tomu dalo rozumieť. Ak sa KDH transformuje na modernú konzervatívnu stranu ľudového typu, má nielen šancu vrátiť sa na politickú scénu, ale aj potenciál byť výraznou súčasťou slovenskej politickej scény," napísal Hlina s presvedčením, že moderná konzervatívna strana ľudového typu, ktorú budú voliť nielen kresťania, ale aj racionálni ľudia bez daru viery, má na Slovensku svoje miesto.

Hlina je v súčasnosti predsedom strany Občania SR. Pre TASR však vysvetlil, že ak KDH jeho členstvo odobrí, vzdá sa funkcie predsedu aj členstva v strane Občania SR a vedením do najbližšieho snemu poverí jednu z členiek. "Prihlášku do KDH odošlem elektronicky, pri pomníku Antona Bernoláka v Bratislave. Bernolák bol tak ako ja z Oravy. Bol to pracant. Urobil obrovský kus práce aj s jeho Slovenským učeným tovarišstvom a aj ním sa chcem inšpirovať," vysvetlil.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Hlina tvrdí, že má víziu modernej konzervatívnej strany. "Slovensko je, aké je. Nerobím si ilúzie, ale nie je na tom až tak zle, aby sme tu nemohli mať jednu modernú konzervatívnu stranu. Na základoch KDH sa podľa mňa dá vybudovať moderná konzervatívna strana," myslí si.

Podľa Hlinu sa dnes z KDH uteká, on však má predstavu, ako by sa hnutiu dalo pomôcť vrátiť do slovenskej politiky. "Mňa KDH ani neporodilo, ani nevychovalo. Ja som s KDH spolupracoval a podľa viacerých by bolo prezieravé teraz z tejto spolupráce čo najskôr utiecť. Ja neutekám," deklaroval Hlina, ktorý sa označil za moderného umierneného konzervatívca.

Veľké povolebné prekvapenie: Alojz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Slovenskom podľa jeho slov práve lomcuje vlna neštandardu a politického šialenstva. Očakávam však, že raz sa táto 'žúrka' skončí a ľudia budú chcieť mať vo veciach jasno. To, že vo vyspelej západoeurópskej civilizácii sa vyvinuli strany, ktoré sú postavené na hodnotách a funguje tam určitá politologická mapa, nie je preto, že tieto krajiny sú nemoderné a my sme 'ikonou' progresu s naším politologickým šialenstvom. Práve naopak, je to znakom, že sme zas a opäť niečo nezvládli," dodal.

KDH v parlamentných voľbách (5.3.) dosiahlo volebný zisk 4,94 percenta a prvýkrát v histórii sa nedostalo do parlamentu. Doterajší predseda Ján Figeľ odstúpil z predsedníckej funkcie a vyzval členov vedenia hnutia na zotrvanie vo funkciách až do pripravovaného snemu. Má to umožniť jeho funkčnosť a prijímanie potrebných rozhodnutí. Alojz Hlina mal na kandidátke KDH miesto číslo 70.

Viac o téme: KDHAlojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu