Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Procházka prezradil tajomstvo koaličnej vlády: Toto sú naše podmienky!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana #Sieť bude presadzovať osem bodov, ktoré by sa mali dostať do programového vyhlásenia novej vlády. Po dnešnom viac ako dvojhodinovom rokovaní predsedníctva #Siete to povedal predseda strany Radoslav Procházka.

#Sieť bude presadzovať, aby súčasťou vládneho programu bolo prijatie protischránkového zákona, schválenie osobnej hmotnej zodpovednosti politikov, zníženie dane z príjmu fyzických aj právnických osôb, predĺženie poberania príspevku na starostlivosť o dieťa z troch na päť rokov, servisný balíček pre podnikateľov, ktorého súčasťou bude aj úplné zdobrovoľnenie gastrolístkov, zrušenie dane zo straty a zvýšenie paušálnych výdavkov pre remeselníkov a poľnohospodárov.

#Sieť ďalej žiada urýchlenie výstavby R2 na Hornej Nitre, R3 na Orave a R4 na Zemplíne. Medzi prioritami je aj zvýšenie potravinovej sebestačnosti Slovenska na úroveň priemeru krajín EÚ, nárast verejnej investície do školstva o 30 percent v priebehu štyroch rokov a skrátenie čakacích lehôt na zdravotné výkony a na umiestnenie do domovov sociálnych služieb.

"Ak prezident SR Andrej Kiska poverí lídra SaS Richarda Sulíka zostavením vlády, tak sa tých rokovaní zúčastníme. Máme ale potrebu zúčastniť sa rokovaní s obsahom. Toto sú naše priority a neradi by sme pri týchto podmienkach robili kompromis," povedal Procházka.

Či sa stretne s predsedom Smeru-SD s Robertom Ficom ešte v čase, kým má poverenie na zostavenie vlády, Procházka nevylúčil. "Na rokovanie o zostavení vlády však nemám mandát," zdôraznil s tým, že neoficiálne rokovania sú súčasťou jeho práce.

Predsedníctvo #Siete dnes zároveň zobralo na vedomie fakt, že Miroslav Beblavý sa vzdal funkcie podpredsedu strany. Procházku rozhodnutie Beblavého mrzí. Odmieta pritom, že by jeho stredajšia reakcia na Beblavého abdikáciu bola o niečom inom. "Za tú reakciu som bol predsedníctvom pochválený," povedal Procházka s dôvetkom, že Beblavý aj napriek abdikácii môže byť v novej vláde ministrom.

Členovia predsedníctva #Siete aj dnes deklarovali, že Procházka ich dôveru ako predseda má. Na otázku, či je spokojný so svojou komunikáciou, Procházka odvetil "ako kedy".

Lídri #Siete sa nevyhli ani kauze fotografií šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára s odsúdeným Jurajom Ondrejčákom. "Viacerí členovia predsedníctva vyslovili vážne znepokojenie, nezaujali sme však žiadny oficiálny postoj," dodal Procházka.

Viac o téme: Radoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu