Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Už o týždeň si zvolíme nových poslancov: O miesto v parlamente bojuje 23 strán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Presne o týždeň v sobotu 5. marca sa na Slovensku otvoria volebné miestnosti a budeme si vyberať 150 poslancov Národnej rady SR. Snemovňa v novom zložení má zasadnúť do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb. Podľa Ústavy SR ju zvoláva prezident. Ak to neurobí, parlament sa zíde 30. deň po vyhlásení výsledkov volieb. Oficiálne výsledky by mali byť známe 6. marca. Ustanovujúca schôdza parlamentu by sa tak mala konať najneskôr 4. apríla.

Marcové voľby budú v poradí deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. Hlasovať v nich môžu všetci občania SR, ktorí budú mať v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Oprávnených voličov je viac ako 4,4 milióna. O ich priazeň sa uchádza 23 politických strán, hnutí a koalícií. Poslancom národnej rady sa chce stať viac ako 2800 kandidátov.

V slovenskom parlamente sedí 150 poslancov. Základný plat poslanca je pri zaokrúhlení na celé euro nahor 1961 eur. Túto sumu dostanú noví poslanci, ale o pár tisíc eur si prilepšia aj tí zákonodarcovia, ktorí v parlamente sedeli doteraz, no po voľbách sa doň už nevrátia. Podľa zákona dva mesačné platy dostane po zániku mandátu ten zákonodarca, ktorý funkciu zastával aspoň päť mesiacov až päť rokov. Tri platy patria po zániku mandátu poslancovi, ktorý bol vo funkcii viac ako päť rokov.

Poslancom, ktorí vykonávajú mandát, patria okrem spomínaného platu aj paušálne náhrady. Člen snemovne s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji dostáva k platu 1385 eur a poslanec s trvalým pobytom mimo tohto kraja 1615 eur. K týmto sumám patria aj funkčné príplatky. Tie dostávajú len predseda a podpredsedovia NR SR a predsedovia a podpredsedovia parlamentných výborov. Šéf parlamentu dostáva necelých 498 eur, štyria jeho podpredsedovia po necelých 332 eur. Predsedovia výborov majú k platu navyše takmer 166 eur a podpredsedovia necelých 83 eur.

O miesto v parlamente bojujú tieto strany:

TIP - 1,

Strana moderného Slovenska - 2,

OĽaNO-NOVA – 3,

Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník - 4,

Šanca - 5,

Sme Rodina – Boris Kollár - 6,

Strana zelených Slovenska - 7,

Koalícia Spoločne za Slovensko - 8,

Maďarská kresťanskodemokratická aliancia - 9,

VZDOR-strana práce - 10,

Most-Híd – 11,

SNS - 12,

Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia - 13,

KSS - 14,

SDKÚ-DS - 15,

Smer-SD - 16,

KDH – 17,

SKOK - 18,

Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko - 19,

#Sieť - 20,

SMK - 21,

Priama demokracia – 22,

SaS – 23.

Viac o téme: Voľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu