Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký rozhovor s predsedom strany SMS: Urbáni verí, že majú šancu uspieť

Milan Urbáni
Milan Urbáni (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana moderného Slovenska (SMS) v predvolebných prieskumoch nedosahuje ani jedno percento. Napriek tomu sa rozhodla ísť do politického boja najmä s cieľom dostať medzi ľudí svoj program a ukázať im, že existuje alternatíva k politickým programom, ktoré tu strany ponúkajú. "V minulosti zlyhal socializmus aj kapitalizmus. My chceme vytvoriť novú spoločnosť, do ktorej si prenesieme pozitíva z oboch systémov a vybudujeme spoločnosť, v ktorej bude rozhodovať občan," tvrdí v rozhovore predseda SMS Milan Urbáni, známy tiež ako niekdajší poslanec NR SR a podpredseda bývalej ĽS-HZDS.

 -Ešte vlani ste prezentovali, že do volieb pôjdete ako Národná koalícia spolu so stranami Sergeja Kozlíka a Anny Belousovovej. Napokon SMS ide do volieb samostatne. Na čom to padlo?–

Od roku 2012 hlásam, aby sa malé strany na Slovensku spojili, aby tie, čo majú podobné programy a prelínajú sa im, vytvorili väčšiu silu. My sme v konečnej fáze nenašli spoločnú reč v realizácii našich myšlienok a technickom prevedení. Partneri sa rozhodli, že do volieb nepôjdu, my áno. Je potrebná zmena, treba prísť s novými myšlienkami, pretože, žiaľbohu, sme došli do štádia, že na Slovensku, tak ako v Rusku a okolitých štátoch, vládnu oligarchovia a peniaze. Tie rozhodujú o politike, čo nepovažujem za správne.

-V doterajších predvolebných prieskumoch SMS nedosahuje ani jedno percento. Skutočne veríte, že máte šancu uspieť?-

Verím. Nie sme naivní, ale nikto mi nezoberie šancu, aby som prezentoval program našej strany, aby som prezentoval to, čo som sa v živote naučil ako človek, ako lekár, ako športovec, ako politik, ktorý pracoval v zahraničí, v európskych štruktúrach i v našom parlamente. Preto som v politike a ešte robím to, čo robím, aj spolu s mojimi kolegami v strane. Voľby sú však možnosť, ako dostať program SMS medzi ľudí a povedať im, že existuje alternatíva k politickým programom, ktoré sa tu ponúkajú.
      
-Keď sme už pri tejto téme, SMS chce presadiť zrušenie zákona o financovaní politických strán štátom...-

Je nemysliteľné, aby strany, ktoré sú v parlamente, dostali milióny od štátu - z peňazí občanov a robili si politiku. Ako sa môže naša strana rovnať strane, ktorá dostane milióny, má prístup k médiám a môže získavať peniaze aj iným spôsobom? Nie je to rovný politický boj. Čo je to pre takú stranu zaplatiť garanciu 17.000 eur? Pre našu je to však veľký problém, navyše sa nám nikdy nevrátia. Keby sa aspoň časť peňazí vrátila, po odpočítaní nákladov na voľby. Ale nie, veľkým stranám, ktoré sa dostanú do parlamentu, ešte pridajú a malé ožobráčia. Toto chceme zmeniť.
    
 -Ako chcete zabezpečiť plnú zamestnanosť a vyššie zárobky? Podľa programu chcete tiež v pracovnom procese aktívne využiť mladých "starých" medzi 55 až 70 rokov. Ako tomu rozumieť?-

Zamestnanosť sa nedá zvýšiť ničím iným iba tým, že sa konečne začnú podporovať aj domáci podnikatelia, a to všetkými formami – od administratívneho zjednodušenia cez daňové úľavy, nižšie odvody až po priamu finančnú pomoc. Nehovoriac o tom, že sa tu premrhali eurofondy. V televízii teraz vidíte reklamu malých školákov, len aby sa minuli. To sú účelne vynaložené peniaze? Kde sú peniaze z eurofondov, ktoré boli určené na zamestnanosť? Nech dá táto i predchádzajúca vláda odpočet. Nech odpovie, prečo máme takú vysokú nezamestnanosť. Prečo je 400.000 ľudí v zahraničí? A ako sme pripravení na ďalšie obdobie čerpania fondov? Zamestnávanie mladých "starých" - keby zamestnávateľ dostal na nich niečo od štátu, tak by nemali problém nájsť si prácu aj vo vyššom veku. Po 25 rokoch slobody a demokracie som očakával, že Slovensko bude ďalej, ale nie je. Vôbec sme nezmenili náš imidž, stále sa prezentujeme len fujarou a bryndzovými haluškami.

-Bez urážky, ale aj vy ste boli členom vládnej strany, ktorá v istom období rozhodovala, a sedeli ste v parlamente...-

Áno, bol, štyri roky a vôbec sa za to nehanbím. Mám čiastkové úspechy, ktorými sa môžem pochváliť. Bol som veľký bojovník za euro, keď ho vtedajšia vláda nechcela prijať. Išlo o politické rozhodnutie, bojoval som a búchal po stole, Mečiar sa vtedy ku mne pridal. Keby sme ho vtedy neprijali, nemáme ho dodnes a sme na tom ešte horšie. Podarilo sa mi dosiahnuť aj veci v zdravotníctve, zasadil som sa aj za to, že je v Banskej Bystrici Stredoslovenský ústav srdcovocievnych chorôb. Všetko sa však za štyri roky nedalo, človek nevládne sám.

Slovensku dnes chýba dlhodobá koncepcia rozvoja národného hospodárstva. Je potrebné diverzifikovať hospodárstvo a nespoliehať sa iba na export áut, automobilový priemysel. Plnú zamestnanosť ľudí, ktorí chcú a vedia pracovať, dosiahneme len aktívnou podporou domácich podnikateľov, podporou zamestnanosti. Vyššími platmi sa zvýšia odvody. Vznikne silná stredná vrstva s vyššou kúpyschopnosťou, čím sa dosiahne vyššia domáca spotreba. Treba sa tiež vrátiť k tradičným hodnotám, ktoré sme mali v drevárskom a chemickom priemysle, v stavebníctve a poľnohospodárstve. Je nutné zabezpečiť rozvoj vidieka a mať dlhodobý projekt, ako využiť naše vodné zdroje. My máme zem, lesy a vodu. Nemáme žiadne nerastné bohatstvo, ale máme mozgy a máme rozum.
      
-Ako lekárovi, gynekológovi, je vám blízka téma podpory mladých rodín a zvýšenia pôrodnosti. Všeobecne sa vie, že demografická krivka je nepriaznivá. Ako ju napraviť?-

Musíme sa vrátiť k 100.000 pôrodom ročne, dnes je to len polovica. Pôrodnosť sa musí zvýšiť, a preto treba maximálne a všestranne podporiť mladé rodiny, aby sa mladí brali, žili spolu a mali deti. Aby absolventi po skončení školy mali zamestnanie, mali kde bývať a v tom im musí pomôcť štát a spoločnosť. Je priama úmera medzi zvýšením počtu obyvateľov v štáte a hospodárskym rastom. Musí sa posunúť veková hranica ako kedysi, keď žena porodila prvé dieťa vo veku 20 až 25 rokov. Čo je to dnes za módu, rodiť po 30 alebo 40? Ak trend znižovania pôrodnosti bude pokračovať, v roku 2050 bude na jedného aktívneho zamestnanca pripadať jeden dôchodca.
 
 -Chcete aktívne vyriešiť rómsku otázku. Ako?-

Nechceme z Rómov robiť bielych, ale chceme mať slušných, vzdelaných, zdravých a zamestnaných Rómov. Robím s nimi celý život a viem, že s väčšinou z nich nie je problém. Problém je to, že robia "načierno". Keby mal človek stavebnú firmu a zamestnal Róma, pričom štát by mu za neho zaplatil odvody a dane, ktoré aj tak platí, okamžite by sa zvýšila ich zamestnanosť. Takto Rómovia robia "načierno" a ešte aj poberajú dávky.
      
-SMS má vo volebnom programe aj zavedenie elektronického hlasovania vo voľbách a tiež systému permanentného elektronického referenda. Aká je teda vaša predstava?-

Jedny voľby alebo referendum stoja daňových poplatníkov desať až 15 miliónov eur. Okrem zredukovania počtu rezortov v exekutíve je našou snahou zredukovať aj počet volieb. Popri fyzickom hlasovaní chceme zaviesť aj elektronické hlasovanie. Sme presvedčení, že elektronickými voľbami by sa zvýšil počet zúčastnených na voľbách, čím by aj výsledok volieb mal väčšiu výpovednú hodnotu. Pomohlo by to aj ľuďom, ktorí sú v zahraničí, všetko by sa zjednodušilo. Ak dnes niekto na Slovensku hlása, že nie je možné vybudovať bezpečný systém elektronického hlasovania, tak je buď spiatočník, alebo to hlása zo strachu a bojí sa pravdy.

Permanentné elektronické referendum by zasa slúžilo na to, aby sa občan mohol vyjadriť k vážnym otázkam. Zaviedli by sme rýchlu, efektívnu a lacnú metódu elektronického referenda cez internet a sms správy. Napríklad, občania, chcete mať vlaky zadarmo alebo nie? Samozrejme s tým, že sa im vysvetlí, komu vlaky zadarmo a koľko to bude stáť. Výsledok referenda by mal pre vládu, parlament a prezidenta indikatívny charakter o vôli a názoroch občanov na daný problém. Alebo by sa ukázalo, že občania oň nemajú záujem.

Takto by sa odbúrali výdavky na nezmyselné referendá osobným hlasovaním, vnieslo sa viac objektivity do verejného života a na najmenšiu mieru by sa znížilo zasahovanie politikov a korupčníkov do chodu štátu. Konečne by občan rozhodoval o vážnych otázkach a o svojom živote. Odobrala by sa moc politikom a nikto z nich by si nemohol sprivatizovať Slovensko.

Viac o téme: Milan UrbániStrana moderného Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu