Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľné hádky v podaní migrantov smerujúcich do USA: Z ich škriepok pôjdete do kolien

Migranti smerujúci do USA Zobraziť galériu (3)
Migranti smerujúci do USA (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

APANATEPEC - V tábore migrantov zo Strednej Ameriky, ktorí cez Mexiko prechádzajú k južnej hranici USA vypukol nepokoj. Informoval o tom šéf bezpečnosti mesta Tapanatepec Raul Medina Melendez.

Podľa neho niektorých rozrušilo, keď sa ich v sobotu večer muž s megafónom pokúšal zoradiť a presvedčiť ich, aby počkali, kým sa dostanú na radu, keď im zástupcovia mesta rozdávali sendviče a vodu. Nespokojní ľudia z davu muža začali napádať a on sa pokúsil pred nimi utiecť. Rozšírila sa pritom falošná správa, že na úteku so sebou zobral dieťa, aby sa pred útočníkmi ochránil. Migranti muža dobehli a zbili. Polícia však zakročila a muža hospitalizovali.

Migranti smerujúci do USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Niektorí migranti sa v nedeľu ujali slova a s pomocou mikrofónu pokarhali tých, čo v sobotu zaútočili, a vyzvali na lepšie správanie sa. Skupinu tvorí približne štyritisíc ľudí a v meste Tapanatepec si oddýchli počas svojej dlhej púte k USA. Momentálne sa nachádzajú asi 1 600 kilometrov od hraničného priechodu v texaskom McAllene.

Migranti smerujúci do USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Väčšina migrantov je rozhodnutá ísť ďalej a to aj napriek ponuke útočiska od mexického prezidenta. Enrique Peňa Nieto v piatok oznámil začatie programu, v rámci ktorého sľubuje útočisko, zdravotnícku starostlivosť, vzdelanie a pracovné miesta pre tých, čo sa rozhodnú zostať na juhu Mexika, v štátoch Chiapas alebo Oaxaca. Zatiaľ sa podľa mexického ministerstva vnútra zapojilo do programu 111 osôb.

Viac o téme: MigrantiUSAMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu