Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Loď s migrantmi dva týždne čakala na povolenie zakotviť: Záchrana v rukách Tuniska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Marcos Moreno)

TUNIS - Tuniské úrady rozhodli, že lodi so 40 migrantmi na palube, ktorá viac ako dva týždne čakala na povolenie na vstup do niektoré z prístavov v tejto časti Stredomoria, povolia vplávať a zakotviť v prístave Zarzis na juhu krajiny. O to, kto by sa migrantov mal ujať, sa v uplynulých dňoch sporili Tunisko, Malta a Taliansko.

Ako v nedeľu informovala agentúra DPA, tuniský premiér  Júsuf Šáhid v sobotu večer pred novinármi vyhlásil, že zásobovacia loď Sarost 5, ktorá zachránila migrantov z ich potápajúcej sa lode ešte 13. júla, ich smie dopraviť do prístavu Zarzis. Stane sa tak z humanitárnych dôvodov.    

"Prvá intervencia (na záchranu migrantov) sa uskutočnila v pátracej a záchrannej zóne Malty," uviedol premiér. Podľa jeho slov plavidlo potom zamierilo do tuniských vôd, kde zostalo "blokované" v dôsledku sporu medzi Tuniskom, Maltou a Talianskom ohľadne toho, ktorá krajina by mala zachránené osoby prijať.

Šáhid na margo toho vyhlásil, že tuniské úrady sa pri riešení kauzy snažili postupovať rozvážne. Dodal, že migrantom, ktorí sa na plavbu vydali z Líbye, bolo poskytnuté lekárske ošetrenie a ich zdravotný stav je dobrý.    

Tuniské vládne orgány boli v tejto kauze opatrné, pretože sa podľa DPA obávajú, že ak umožnia lodiam, aby na území Tuniska vylodili migrantov zachránených na mori, otvoria tak dvere prílivu utečencov a žiadateľom o azyl, ktorých viacero európskych krajín prijať odmieta.

"Tunisko odmietlo zriadiť tábory pre prijímanie migrantov a (toto) plavidlo (Sarost 5) by nemalo byť zámienkou pre ich zriaďovanie (v Tunisku)," povedal predseda tuniskej vlády.

Viac o téme: LoďUtečenciMigrantiTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu