Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší zámer Talianska: Svoje prístavy chce uzavrieť aj pre lode Frontexu s migrantmi

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Zakázané zakotviť v talianskych prístavoch by mali mať aj zahraničné lode, ktoré sa zúčastňujú na európskych misiách záchrany migrantov v Stredozemnom mori. Tento zámer avizoval v nedeľu taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini.

Salvini už uzavrel talianske prístavy pre plavidlá mimovládnych humanitárnych organizácií zachraňujúce migrantov, ktoré obvinil zo spriahnutia s pašerákmi ľudí v Líbyi. V nedeľňajšom vyjadrení na sociálnej sieti dodal, že novú požiadavku Talianska predostrie na budúcotýždňovom stretnutí ministrov vnútra členských štátov EÚ v rakúskom Innsbrucku.

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) vykonáva v Stredozemnom mori pátraciu a záchrannú operáciu, na ktorej sa zúčastňujú lietadlá a lode rôznych krajín. V sobotu loď írskych námorných síl Samuel Beckett dorazila do sicílskeho prístavu Messina so 106 migrantmi.

Salvini, šéf pravicovo-populistickej a protiimigračnej strany Liga Severu, chce ďalšie takéto privážanie migrantov do Talianska zastaviť a dosiahnuť, aby ich prijímali iné európske krajiny. "Žiaľ, talianske vlády posledných 5 rokov podpísali dohody (výmenou za čo?), aby všetky tieto lode mohli vykladať imigrantov v Taliansku: s našou vládou sa hudba zmenila a ešte sa zmení," napísal Salvini na Facebooku.

Viac o téme: MigrantiTalianskoMatteo Salvini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu