Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ sa chváli vyprázdňovaním utečeneckých táborov: Repatriovali vyše 16-tisíc migrantov

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Vyše 16.000 migrantov z afrických krajín, ktorí sa nachádzali v táboroch na území Líbye, bolo v priebehu januára a februára dobrovoľne repatriovaných do svojej vlasti. Uviedla to v utorok večer v Štrasburgu šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová počas vystúpenia pred poslancami Európskeho parlamentu (EP).

Mogheriniová, ktorá poslancom EP predniesla správu o situácii v Sýrii (EP bude o tomto bode hlasovať vo štvrtok), počas rozpravy upozornila, že Únia bola úspešná vo svojich predsavzatiach týkajúcich sa utečencov v Líbyi. Spresnila, že za prvé dva mesiace tohto roka došlo k repatriáciám vyše 16.000 utečencov. 

EÚ programom dobrovoľných repatriácií zareagovala na rozhorčenie medzinárodnej verejnosti spôsobené mediálnym odhalením, že líbyjské tábory pre utečencov sa menia na "trhy s otrokmi". Únia v decembri 2017 oznámila zámer repatriovať z Líbye do konca februára okolo 15.000 migrantov.

"Za dva mesiace sa nám podarilo urobiť viac ako v predchádzajúcom roku, pričom v roku 2017 boli výsledky desaťkrát lepšie ako v roku 2016," opísala situáciu Mogheriniová. Dodala, že v líbyjských táboroch pre utečencov zostalo ešte 4000 až 5000 ľudí.

Podľa jej slov sa EÚ v spolupráci s Organizáciou Spojených národov a Africkou úniou bude snažiť tieto tábory kompletne vyprázdniť v priebehu dvoch až troch mesiacov. Väčšina z migrantov, ktorí sa nachádzali alebo nachádzajú v týchto táboroch, mala za cieľ dostať sa do Európy utečeneckou trasou cez Stredozemné more.

Viac o téme: UtečenciLíbyaEurópska úniaFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu