Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Chaos na gréckom ostrove: Nespokojní utečenci pustošili a podpálili tábor

Nepokoje na gréckom ostrove Lesbos.
Nepokoje na gréckom ostrove Lesbos. (Zdroj: YouTube)

LESBOS - Utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos zachvátil požiar. Desiatky migrantov prejavili nespokojnosť s podmienkami v tábore. Požiar zničil niekoľko budov a stanov. Utečenci dokonca po vedení tábora hádzali kamene.

Okrem budov začali zapaľovať aj stromy a táborom sa šíril mohutný čierny dym. Posledná vlna nepokojov vyvrcholila potom, čo sa niektorí dozvedeli, že tu ich cesta za vysnívaným životom v Európe končí. "Ľudia sú unavení, sú unavení z toho, čo sa tu deje. Držia ich tu bezdôvodne, " povedal jeden zo svedkov pre Sky News.

"Sme tu už osem mesiacov, spíme na podlahe," povedala jedna z utečenkýň. Počas nepokojov sa vnútri tábore stále nachádzalo okolo 1500 migrantov. Nikto však neutrpel zranenie. Nahnevaní migranti nedovolili zasiahnuť ani hasičom. Začali na nich hádzať kamene, aby im v hasení požiaru zabránili.

Stovkám migrantov zamietli žiadosť na pobyt, v protestoch preto pokračovali ďalej. Zlosť však nie je namierená len proti úradom a vedeniu tábora. Vrie to aj medzi samotnými utečencami. "Nechceme tu žiť spolu s Afričanmi. Všetkých nás vystavujú nebezpečenstvu."

Dobrovoľníci tvrdia, že situácia v tábore je neúnosná. no grécke úrady o situácii mlčia. "Ľudia sa tu necítia bezpečne." Na gréckom ostrove Lesbos žije stále takmer 14-tisíc migrantov, ktorí čakajú na azyl.

 

Viac o téme: MigrantiGréckoLesbosMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu