Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Luxemburgu začínajú rozoberať žalobu na Radu EÚ: Ide o povinné kvóty ohľadom utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BUDAPEŠŤ - Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu začne v stredu pojednávať žalobu na Radu EÚ pre rozhodnutie o povinných kvótach na prerozdelenie utečencov. Pripomenula to dnes agentúra MTI, podľa ktorej Maďarsko podalo žalobu 3. decembra, deň po tom, ako tak urobilo aj Slovensko.

Maďarský parlament 17. novembra schválil návrh zákona zaväzujúci vládu, aby sa obrátila na Súdny dvor EÚ a iniciovala zrušenie právnej normy únie o povinnom prerozdeľovaní utečencov na základe kvót.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v decembri 2015 prišiel s tvrdením, že "elita Európy nebezpečne otvorila brány pred prisťahovalcami, ba dokonca organizovala ich prepravu". Podľa jeho slov vznikla bizarná koalícia prevádzačov a ochrancov ľudských práv, ktorú podporujú zvonka aj európski politici.

"Migranti prichádzajú na kontinent v organizovanej forme, ale nekontrolovane, aby ich potom eurobyrokrati na základe kvót rozdelili medzi členské krajiny únie. To je vážna hrozba každému európskemu národu" vyhlásil vtedy Orbán.

Viac o téme: UtečenciKvótyLuxemburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu