Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajné rokovanie Nemecka a Holandska s Tureckom: Predmetom boli utečenecké kvóty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL – Nemecko a Holandsko sa bez vedomia ostatných členských štátov Európskej únie dohodli s Tureckom na migračných kvótach deň pred vlaňajším marcovým summitom EÚ-Turecko, informoval v pondelok spravodajský portál Deutsche Welle s odvolaním sa na nemecký denník Die Welt.

Podľa denníka sa vopred dohodli, že Únia prijme 250.000 sýrskych utečencov ročne. Denník Die Welt uviedol, že nemecká kancelárka Angela Merkelová a holandský premiér Mark Rutte, ktorý v prvom polroku 2016 reprezentoval členský štát predsedajúci Rade EÚ, sa stretli vlani 6. marca večer s vtedajším tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

Na stretnutí sa údajne vopred dohodli na počte sýrskych utečencov, ktorých Únia prijme, ale neinformovali o tom lídrov ostatných členských štátov. Nemecký denník svoju správu opiera o tvrdenia viacerých zdrojov, ktoré boli do týchto rokovaní zapojené. Podľa nemeckého denníka sa lídri Nemecka, Turecka a Holandska dohodli, že spoločnú dohodu predloží na summite EÚ-Turecko 7. marca turecká delegácia ako prekvapivý návrh.

Na summite sa napokon lídri uzniesli na systéme, v ktorom Turecko za jedného migranta z územia Únie odošle zo svojich utečeneckých táborov do EÚ jedného Sýrčana. V roku 2015 sa EÚ zaviazala prijať počas dvoch rokov 22.500 sýrskych utečencov priamo z blízkovýchodných štátov vrátane Turecka. Doteraz Únia presídlila na svoje územie viac ako polovicu z nich.

Viac o téme: KvótyNemeckoTureckoHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu