Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Utečenecké nepokoje majú dôsledky: Maďarský súd poslal migrantov do väzby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

SEGEDÍN - Tribunál v juhomaďarskom Segedíne dnes právoplatne odsúdil na 14 mesiacov odňatia slobody šiestich migrantov, ktorí sa na jeseň 2015 zúčastnili nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2. Zároveň ich vyhostil z Maďarska na štyri roky, informovala agentúra MTI.

Odvolací súd ich uznal za vinných z trestného činu účasti na masových nepokojoch a ilegálneho prekročenia štátnych hraníc. Siedmemu obvinenému, ktorý sa účastníkom nepokojov prihováral megafónom, zmiernil súd prvostupňový verdikt z trojročného väzenia na dvojročný trest a na vyhostenie z krajiny v trvaní šesť rokov. Dnešného pojednávania sa tento obvinený zúčastnil ako jediný.

Zvyšným šiestim po vyhlásení verdiktu prvostupňového súdu úrad pre prisťahovalectvo zrušil azylové konanie; títo cudzinci medzičasom opustili Maďarsko. Podľa slov ich obhajcu dvaja už žijú v jednej zo západoeurópskych krajín. Migranti 16. septembra 2015 zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany hraníc, pričom cez plot hádzali kamene a kusy betónu.

Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, na čo maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente utrpelo zranenia 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.

Viac o téme: MigrantiSúd Maďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu