Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Začal sa súdny proces s utečencom zo Sýrie: Mladík (16) je obžalovaný z terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KOLÍN NAD RÝNOM - Proces so 16-ročným utečencom zo Sýrie, ktorý je obžalovaný z teroristických aktivít, sa začal dnes na Krajinskom súde v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Súdne konanie s tínedžerom, ktorého zadržali vlani v septembri v kolínskej ubytovni pre utečencov, je vzhľadom na vek neverejné.

Podľa prokuratúry, v zmysle ktorej sa chlapec radikalizoval v priebehu niekoľkých mesiacov, pripravoval obžalovaný teroristický útok s využitím trhaviny. Chatoval pritom s neznámou osobou blízkou džihádistom z Daeš, od ktorej dostal presné inštrukcie, ako vyrobiť nálož. Polícia našla navyše u tohto mladíka veci, ktoré sa zrejme chystal použiť pri výrobe nálože.

Podľa rozhlasovej stanice WDR však obhajoba vidí veci inak a advokát Michael Sertsöz sa už dnes nechal počuť, že úvodný deň pojednávania ukázal, že spomínané veci nemajú nič spoločné s obžalovaným mladíkom, ale skôr s jeho blízkymi.

Medzi svedkami, ktorí dnes vypovedali v súdnej sieni, bol aj otec obžalovaného-obchodník, ktorý je podľa vlastných slov stúpencom sýrskej opozície. Chlapcova matka je učiteľka a celá rodina je podľa advokátových slov nadpriemerne vzdelaná. Tínedžer, ktorý strávil uplynulé týždne na psychiatrickej klinike, nie je podľa advokátových slov duševne chorý, čo potvrdzujú viaceré odborné posudky. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí tínedžerovi podľa nemeckého mládežníckeho trestného práva väzenie v dĺžke od šiestich mesiacov do piatich rokov.

Viac o téme: TerorizmusUtečenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu