Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Merkelová chce obmedziť počet migrantov: Navrhuje novú formu podpory pre Tunisanov

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová navrhuje poskytnúť finančné a vzdelávacie stimuly tým Tunisanom, ktorí sa dobrovoľne vrátia do vlasti. Kancelárka chce aj týmto spôsobom obmedziť množstvo migrantov, ktorí do Nemecka prichádzajú zo severoafrických krajín. Informovala o tom v rámci svojho dnešného stretnutia s tuniským premiérom Júsufom Šáhidom v Berlíne.

Merkelová a Šáhid diskutovali o návrhoch, ako zintenzívniť vzdelávacie programy pre Tunisanov a ako zabezpečiť granty pre tých, ktorí sa rozhodnú opustiť Nemecko a začať podnikať vo svojej rodnej krajine. O celej záležitosti sa bude v najbližších dňoch konkrétnejšie diskutovať na úrovni ministrov. 

Merkelová tiež oznámila, že v nadchádzajúcich týždňoch plánuje navštíviť Tunisko. Ešte cez víkend prišla nemecká kancelárka s myšlienkou vybudovať v severnej Afrike utečenecký tábor, ktorý by mohol pomôcť zastaviť prílev utečencov do Európy.

Šáhid však v rozhovore pre nemecký denník Bild, ktorý predchádzal dnešným rokovaniam, vyhlásil, že jeho krajina nemá dostatočné kapacity pre takéto zariadenie. Merkelová na tlačovej konferencii vyhlásila, že so Šáhidom o tejto záležitosti nediskutovali. Zároveň zdôraznila, že Tunisko nie je - na rozdiel od susednej Líbye - kľúčovou krajinou pre tranzit migrantov.

Viac o téme: Angela MerkelováJúsuf Šáhid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu